Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Eijsden, muur, bordes, kelder in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Eijsden, muur, bordes, kelder

MUUR, BORDES EN KELDER. Rode 18e-eeuwse bakstenen muur, die de erfafscheiding van de moestuin en boomgaard naar de Graaf de Geloeslaan vormt. De muur is tevens voor een groot deel keermuur van een naar de moestuin en boomgaard gekeerd rechthoekig langwerpig bordes, dat aan deze en aan de korte zijde eveneens door een rode bakstenen muur wordt gekeerd en dat de helft van de gehele lange zijde van de moestuin en boomgaard beslaat. Het bordes met keermuren dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw en diende vermoedelijk voor de expositie van oranjerieplanten. Centraal aan de lange zijde van het bordes een hardstenen bordestrap van acht ook aan de zijkanten inspringende treden met na de zesde trede een centraal gelegen rechthoekig hardstenen platform. Het bordes is met graszoden bedekt. Aan de rechterzijde van het bordes de rechthoekige toegang naar de met een bakstenen tongewelf overwelfde groente- en fruitkelder met aarden bodem, die zich onder een groot gedeelte van het bordes uitstrekt. In de naar de boomgaard en moestuin gerichte keermuur van het bordes drie rechthoekige ontluchtings- en lichtopeningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421733
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Eijsden, muur, bordes, kelder in Eijsden

Kasteel Eijsden, loods met muur

Graaf de Geloeslaan 8A
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
LOODS MET MUUR. In de ZO-hoek van de moestuin en boomgaard gelegen 19e-eeuwse rode bakstenen loods op rechthoekige grondslag onder met rode..

Kasteel Eijsden, smeedijzeren hek

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
SMEEDIJZEREN HEK. Centraal aan de westzijde van de moestuin en boomgaard in een uitgespaarde ruimte van een monumentale taxushaag geplaatst..

Kasteel Eijsden, muur, pijlers en hek

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
MUUR, PIJLERS EN HEK. Aan de noordzijde van het voorplein opgetrokken rode bakstenen muur, die de afscheiding van het voorplein aan deze zi..

Kasteel Eijsden, ijzeren leiwerk

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
IJZEREN LEIWERK. Aan de keermuur aan de oostzijde van de slotgracht geplaatst ornamenteel leiwerk van negen omgedraaid korfvormige smeedijz..

Kasteel Eijsden, tuinvaas en sokkel

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TUINVAAS EN SOKKEL. Loden 19e-eeuwse kelkvormige vaas met een ronde voet met bladmotief en parelrand en een band met acanthusbladeren op de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Eijsden, muur, bordes, kelder in Eijsden

Foto's (2)