Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Eijsden, twintig stoeppalen in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Eijsden, twintig stoeppalen

TWINTIG STOEPPALEN. Twee naar elkaar toe verlopende reeksen van tien hardstenen stoeppalen aan de Graaf Geloeslaan ten oosten van het bouwhuis, ter weerszijden van de alhier gelegen oprit. De stoeppalen zijn conisch van vorm en rusten op een vierkante sokkel, waarvan de hoeken aan de bovenzijde door middel van een omgedraaid pendentiefvormige versnijding zijn afgeschuind. De stoeppalen zijn gevat in een smeedijzeren conische huls van stijlen en banden, waaraan in een curve hangende siersmeedijzeren schakelkettingen zijn bevestigd, die de palen met elkaar verbinden. Het verloop van de twee reeksen stoeppalen is gedeeltelijk recht, springt bij de zevende stoeppaal naar binnen en buigt in een kwartcirkelboog, met de bolle zijden naar elkaar gericht, naar de oprit af. Het ensemble van stoeppalen en smeedijzeren kettingen dateert uit het eind van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421729
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Eijsden, twintig stoeppalen in Eijsden

Kasteel Eijsden, twee hardstenen pijlers bij oprit

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN PIJLERS BIJ OPRIT BOUWHUIS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde pijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaa..

Zaagwatermolen

Graaf de Geloeslaan 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
VOORMALIGE ZAAGMOLEN. Voormalige zaagmolen bestaande uit een in twee delen gelede woning onder met grijze pannen gedekt zadeldak. De zuidel..

Kasteel Eijsden, loods met muur

Graaf de Geloeslaan 8A
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
LOODS MET MUUR. In de ZO-hoek van de moestuin en boomgaard gelegen 19e-eeuwse rode bakstenen loods op rechthoekige grondslag onder met rode..

Kasteel Eijsden, tuinvaas en sokkel

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TUINVAAS EN SOKKEL. Loden 19e-eeuwse kelkvormige vaas met een ronde voet met bladmotief en parelrand en een band met acanthusbladeren op de..

Kasteel Eijsden, muur, pijlers en hek

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
MUUR, PIJLERS EN HEK. Aan de noordzijde van het voorplein opgetrokken rode bakstenen muur, die de afscheiding van het voorplein aan deze zi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Eijsden, twintig stoeppalen in Eijsden

Foto's (2)