Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Eijsden, muur, pijlers en hek in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1881-1886


Beschrijving van Kasteel Eijsden, muur, pijlers en hek

MUUR, PIJLERS EN HEK. Aan de noordzijde van het voorplein opgetrokken rode bakstenen muur, die de afscheiding van het voorplein aan deze zijde en van de moestuin en boomgaard vormt. De muur gaat aan de oostzijde over in de noordmuur van de noordvleugel van het bouwhuis. De muur wordt aan de westzijde door twee bakstenen pijlers met blokmotief beƫindigd, die een dubbel smeedijzeren hek flankeren. Als zodanig dateren de muur en het hek uit de jaren 1881-1886, toen het huis in historiserende Maaslandse Renaissance-stijl werd gerestaureerd. Op foto's van voor deze tijd zijn de blokpijlers reeds te zien, die wellicht uit de 17e eeuw dateren. Ook is op deze foto een bakstenen muur zichtbaar, die wellicht (deels) werd gehandhaafd, toen het huidige muurwerk in de jaren 1881-1886 van historiserende details werd voorzien. De muur, die door een ezelsrug wordt bekroond, wordt door bakstenen blokpijlers in elf traveeƫn geleed. Elke blokpijler wordt door een mergelstenen door een ring omgeven globe op geprofileerd voetstuk bekroond. De tweede travee aan de linker en rechter zijde van de muur is iets slanker dan de overige negen traveeen, steekt driehoekig boven het muurwerk uit en wordt bekroond door een natuurstenen vaasvormig ornamentstuk. In deze twee traveeen een halfronde doorkijk met smeedijzeren rooster van rechte stijlen en regels, versierd met cirkel- en voluutvormige krullen. De doorkijk is van een natuurstenen onderdorpel en mergelstenen sluitsteen voorzien. In de overige traveeen aan de voorpleinzijde een door vier terugliggende haakse rechthoekige vakken gevormd centraal gelegen historiserend Renaissancistisch kruisvormig veld. Aan de moestuin- en boomgaardzijde zijn de traveeen vlak afgewerkt. Aan de westzijde van de muur het door twee pijlers geflankeerde dubbel smeedijzeren hek uit de jaren 1881-1886, waarvan de ruimte tussen de spijlen en regels door krullen is bezet. Het hek wordt door een smeedijzeren bovenstuk van twee regels met voluutvormige krullen en rozetbekroning afgesloten. De pijlers aan weerszijden worden door een laat 19e-eeuwse mergelstenen vaasvormig ornamentstuk bekroond; deze ornamentstukken werden in ca. 1980 vernieuwd. De meest westelijke pijler is door een bakstenen muur met de borstwering rondom de gracht verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421728
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Eijsden, muur, pijlers en hek in Eijsden

Kasteel Eijsden, tuinvaas en sokkel

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TUINVAAS EN SOKKEL. Loden 19e-eeuwse kelkvormige vaas met een ronde voet met bladmotief en parelrand en een band met acanthusbladeren op de..

Kasteel Eijsden, ijzeren leiwerk

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
IJZEREN LEIWERK. Aan de keermuur aan de oostzijde van de slotgracht geplaatst ornamenteel leiwerk van negen omgedraaid korfvormige smeedijz..

Kasteel Eijsden, smeedijzeren hek

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
SMEEDIJZEREN HEK. Centraal aan de westzijde van de moestuin en boomgaard in een uitgespaarde ruimte van een monumentale taxushaag geplaatst..

Kasteel Eijsden, loods met muur

Graaf de Geloeslaan 8A
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
LOODS MET MUUR. In de ZO-hoek van de moestuin en boomgaard gelegen 19e-eeuwse rode bakstenen loods op rechthoekige grondslag onder met rode..

Kasteel Eijsden

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HOOFDGEBOUW (Kasteel Eijsden). Onderkelderd en omgracht hoofdgebouw in Maaslandse Renaissancestijl, bestaande uit een rechthoekige west- en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Eijsden, muur, pijlers en hek in Eijsden

Foto's (2)