Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Eijsden, Balustrade en keermuur in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Kasteel Eijsden, Balustrade en keermuur

BALUSTRADE EN KEERMUUR MET ORNAMENTSTUKKEN. Rode bakstenen met blokken mergelstenen verlevendigde balustrade, die het voorplein aan de zuidzijde afsluit en die dit plein aan deze zijde naar de lager gelegen boomgaard keert. De balustrade bestaat uit twee gedeelten, die elkaar ter hoogte van de aanzet van de berceau in een kwartcirkelboog tegemoet komen. Het oostelijke gedeelte van de balustrade sluit aan bij de west-vleugel van het bouwhuis. Het westelijke gedeelte van de balustrade gaat aan het westeinde van het voorplein haaks om en zet zich voort tot aan de hoofdas van de tuin- en parkaanleg. De balustrade wordt door dertien monumentale naar boven taps toelopende rechthoekige bakstenen pijlers met vlakke en rustica natuurstenen banden en rustica vakken in travee├źn geleed. Aan de zuid- en westzijde wordt de overgang van de balustrade naar keermuur door een mergelstenen kordonlijst gemarkeerd. De balustrade is met getoogde hardstenen handlijsten afgedekt. De balustrade werd waarschijnlijk in de 17e eeuw opgetrokken en werd tijdens de restauratie van Kasteel Eijsden onder leiding van de Luikse architect E.M. Jamar in de jaren 1881-1886 met diverse decoratieve details verrijkt. Elk der pijlers wordt door een 18e-eeuwse buste of ornamentstuk bekroond. Op de oostelijke balustrade van oost naar west: - mergelstenen vaasvormig ornamentstuk; - mergelstenen vaas met ramskoppen aan weerszijden; - 18e-eeuwse marmeren buste van Flora, die evenals de overige drie 18e- eeuwse marmeren sculpturen afkomstig is van Kasteel Oost bij Eijsden. Op de westelijke balustrade van oost naar west: - 18e-eeuwse marmeren buste van Pan met panfluit in de rechter hand; - mergelstenen vaas met ramskoppen; - 18e-eeuwse marmeren buste van Bacchus met fruit in de naar zijn borst gerichte rechter hand. Deze buste is waarschijnlijk van dezelfde hand als de overige twee reeds genoemde bustes; - stenen vaasvormig fruitstuk; - stenen komvormige vaas met guirlandes; - stenen vaasvormig fruitstuk; - stenen komvormige vaas met guirlandes; - stenen vaasvormige fruitstuk; - stenen komvormige vaas met guirlandes; - 18e-eeuwse marmeren vrouwelijke portretbuste. De drie 18e-eeuwse marmeren bustes, die waarschijnlijk van dezelfde hand zijn, stonden in 1913 reeds ter plekke opgesteld, zoals uit een foto in het tijdschrift Buiten uit 1913 blijkt. De andere buste en overige ornamentstukken zijn nadien opgesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421727
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Eijsden, Balustrade en keermuur in Eijsden

Kasteel Eijsden, beeld op sokkel

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
BEELD OP SOKKEL. Loden 19e-eeuws beeld van Mercurius op 19e-eeuwse natuurstenen sokkel. De taps toelopende sokkel is aan de zijden van vakk..

Kasteel Eijsden, borstwering, brug, keermuur

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
BORSTWERING, BRUG, BALUSTRADE EN KEERMUUR ROND SLOTGRACHT. Rode bakstenen borstwering in twee delen aan de zuid- en oostzijde van het kaste..

Kasteel Eijsden, vijver en fontein

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
VIJVER EN FONTEIN. Monumentale neo-barokke hardstenen vijver met uitgeschulpte rand met in het hart van de centraal aan de zijden gelegen b..

Kasteel Eijsden

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HOOFDGEBOUW (Kasteel Eijsden). Onderkelderd en omgracht hoofdgebouw in Maaslandse Renaissancestijl, bestaande uit een rechthoekige west- en ..

Kasteel Eijsden, tuin- en parkaanleg

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Kasteel Eijsden gaat terug tot in de eerste helft van de 17e eeuw, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)