Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Nederlands Hervormde Kerk, eenbeukige romaanse kerk in Velp

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 56
6883HV Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 12e eeuw


Beschrijving van Oude Nederlands Hervormde Kerk, eenbeukige romaanse kerk

Oude Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige romaanse kerk (XII) met tufstenen muren, waarin rondbogige vensters. Tufstenen toren (XII A) versierd met lisenen en boogfriezen verhoogd met een gotische klokkenverdieping en slanke ingesnoerde naaldspits (XVII). Het iets smallere, gotische koor, gesloopt bij de buiten gebruikstelling der kerk in 1841, bij de restauratie 1948-1950 in eenvoudige, rechthoekige vorm herbouwd. Aan de noordzijde bakstenen kapel (XVIa) met een netgewelf. De kerk bezit een zandstenen epitaaf (1616) voor Joseph van Arnhem, zoon van de landrentmeester Paul van Arnhem, die op Nederhagen woonde. Oostelijk van de kerk, ter plaatse van het v.m. gotische koor, grafzerk (XVId) van het geslacht van Arnhem van Nederhagen. In de toren een luiklok van Pierre Hemony (1678). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Nederlands Hervormde Kerk, eenbeukige romaanse kerk in Velp

Vrijstaande voormalige kruidenierswinkel annex woonhuis met schuurtje

Kerkstraat 38
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Vrijstaande voormalige KRUIDENIERSWINKEL annex WOONHUIS met SCHUURTJE, in de kern daterend uit ca. 1850, en verbouwd ca. 1890. He..

Grafmonument F.J. Hallo

Reinaldstraat 20
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding: Het voor de gemeente Rheden unieke neogothische GRAFMONUMENT van F.J. HALLO is gelegen op de Hervormde Begraafplaats in Velp. De..

Waterstaatskerk

Kerkstraat 32
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding De kerk met T-vormige plattegrond ligt circa zeven meter achter de rooilijn van de Kerkstraat op een door groen omzoomd pleintje...

Grafkelder van de familie van hardenbroek van spaen

Reinaldstraat 18A
Velp (Gemeente Rheden)
Grafkelder van de familie Van Hardenbroek van Spaen. Oude begraafplaats aan de Reinaldstraat. Natuurstenen grafmonument in de vorm van een t..

Sperata

Stationsstraat 42
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze voormalige FABRIKANTENVILLA met TUINHEK en SCHUURTJE is gelegen aan de Stationsstraat naast de tussen 1862 en 1865 aangelegd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)