Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In schoon metselwerk opgetrokken huis in Velp

Woonhuis

Emmastraat 10
6881ST Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van In schoon metselwerk opgetrokken huis

In schoon metselwerk opgetrokken, uit ca. 1880 daterend, dubbel WINKELPAND met verdieping op rechthoekige plattegrond en onder met blauwe kruispannen gedekt schilddak; in het midden onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Voorgevel met dubbele, uit de bouwtijd daterende winkelpui afgesloten door fraai gesneden kroonlijst rustend op pilasters met gebeeldhouwde (o.a. mannenkop) natuurstenen bekroning; op de verdieping drie rechtgesloten T-vensters met blinden in getoogde vensternissen; uit de bouwtijd daterende dakkapel onder zadeldak tegen fronton. In de linker zijgevel van de achterbouw drie 4-ruits (verd.) en drie 6-ruits (b.g.) schuifvensters met blinden. Rechter zijgevel op b.g. gebosseerd gepleisterd en voorzien van venster met blinden in getoogde vensternis op verd. In de gepleisterde rechter zijgevel van de achterbouw twee l-ruits schuifvensters met blinden op de b.g. en op de verd. twee T-vensters, een (beglaasd) hijsluik en twee keperboogvensters met gietijzeren tracering. In de achtergevel een 6-ruits schuifvenster met luiken en deur met bovenlicht op de b.g. en getoogd venster met luik op de verd. Nummer 10 heeft een nog volledig uit de bouwtijd daterend, neorenaissance winkelinterieur met toonbanken en wandkasten langs drie zijden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42146
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In schoon metselwerk opgetrokken huis in Velp

O.L. Vrouw Visitatie

Emmastraat 18
Velp (Gemeente Rheden)
O.L. Vrouw Visitatie, 1885, J.W. Boerbooms. Neogotische kruisbasiliek met door haakse steunberen begeleide en door twee nissen in de klokkev..

Klooster Congregatie O.L. Vrouw

Emmastraat 20
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding: In twee bouwfasen tot stand gekomen voormalige vrijstaande PASTORIE van de O.L. Vrouw Visitatiekerk. Het gebouw is gelegen aan d..

gebouw

Hoofdstraat 29
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Het op de hoek van de Hoofdstraat en de President Kennedylaan gelegen POSTKANTOOR werd in 1908-1910 gebouwd. De architect was de ..

Lindenhof

Vijverlaan 7
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding De in het villapark Overbeek gelegen vrijstaande villa LINDENHOF is ontworpen in 1910 door de architect J. London (1872-1953) ui..

Van Lennepsmolen

Hendrikus Avelinghstraat 154
Velp (Gemeente Rheden)
"van Lennepsmolen". Langwerpig molenhuis (XVII?) onder hoog, afgewolfd dak. Door brand ernstig beschadigd in 1961. Restauratie ligt in het v..

Kaart & Routeplanner

Route naar In schoon metselwerk opgetrokken huis in Velp

Foto's (1)