Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderaardse schuilkapel in de Geulhemmergroeve. Altaar, preekstoel en doopvont gehouwen uit de levende rots. Boven de ingang van de sacristie een tijdvers (1800). In de sacristie een credens en een bi .. in Berg en Terblijt

Kerkelijk Gebouw

Geulhemmerweg 30 A
6325PK Berg en Terblijt (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1798


Beschrijving van Onderaardse schuilkapel in de Geulhemmergroeve. Altaar, preekstoel en doopvont gehouwen uit de levende rots. Boven de ingang van de sacristie een tijdvers (1800). In de sacristie een credens en een bi ..

Onderaardse SCHUILKAPEL in de Geulhemergroeve, 1798. Altaar, preekstoel en doopvont gehouwen uit de levende rots. Boven de ingang van de sacristie een tijdvers (1800). In de sacristie een credens en een biechtstoel, uitgehouwen uit het gesteente. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42115
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Geulhemmergroeve
De ingang
De ingang
Locatie Geulhem
Type Steengroeve
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Ondergronds

De Geulhemmergroeve is een ondergrondse steengroeve waaruit vroeger mergelsteen uit de bodem werd gehaald. De groeve bevindt zich in Geulhem in de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul. De groeve bestaat uit een onderaards gangenstelsel van ongeveer 25 kilometer. Door de eeuwen heen is ze in verschillende tijden door mensen in gebruik geweest als schuilplaats

In de groeve zijn er door de tijd allerlei muurschilderingen aangebracht en bevinden zich er verschillende ruimtes, te weten:

Sinds 17 mei 1971 ligt het beheer van de Geulhemmergroeve bij vrijwilligers. Op 25 november 1976 is er ten behoeve van het beheer en de instandhouding van de Geulhemmergroeve en de nabijgelegen rotswoningen een stichting opgericht: "De Rotswoning".

Jaarlijks zijn de Geulhemmergroeve en de rotswoningen voor het publiek geopend met Kerstmis, waarbij de ondergrondse ruimtes en gangen sfeervol verlicht zijn.

Kapel

In de groeve bevindt zich onder meer een historische schuilkapel die dateert uit de Franse overheersing. In november 1794 veroverden de Fransen vestingstad Maastricht en lijfden tegelijk de wijde omgeving mee in de Franse Republiek. De Fransen sloten vele kloosters en alle priesters waren verplicht om de eed van getrouwheid aan de Republiek en de constitutie af te leggen om daarmee de loyaliteit te tonen ten aanzien van de Franse overheersers. In Zuid-Limburg weigerden vele priesters deze eed af te leggen en gingen ondergronds, figuurlijk, maar ook letterlijk in de schuilkapel in de Geulhemmergroeve. Een van hen was de pastoor Joannes Schepers van Berg en Terblijt, sinds 1774 pastoor van deze parochie. Zijn kerk werd met een gerechtelijk bevel gesloten en dook onder in de ondergrondse groeve. In het geheim werd er door een inwoner van Berg en Terblijt, Joannes Claessen, een kapel uitgehakt in de Geulhemmergroeve. Hier werden twee jaar lang H-missen opgedragen. Ook werd er in de groeve de jaarlijkse processie gehouden.

In 1801 keerde de pastoor terug naar de kerk in het dorp. In 1803 overleed hij.

Oranje Galerij

In 1907 werd er in de Geulhemmergroeve door beeldhouwer Lamour en kunstschilder Hartigh de Oranje Galerij gemaakt. Deze galerij bestaat uit houtskool-muurschilderingen en medaillons van mergel met portretten van de Oranjes. De portretten van koninginnen Juliana en Beatrix zijn later door de stichting gemaakt. In 1997 zijn de medaillons verplaatst naar een andere plek in de groeve vanwege instortingsgevaar.

Trivia

De ingang op de foto werd gebruikt als ingang van de Grot in Bassie & Adriaan: De Diamant. De binnenopnamen werden echter gemaakt in de Gemeentegrot in Valkenburg.


Monumenten in de buurt van Onderaardse schuilkapel in de Geulhemmergroeve. Altaar, preekstoel en doopvont gehouwen uit de levende rots. Boven de ingang van de sacristie een tijdvers (1800). In de sacristie een credens en een bi .. in Berg en Terblijt

Resten van grotwoningen in de Geulhemmerberg

Geulhemmerweg 30A
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Resten van grotwoningen in de Geulhemmerberg, XVIII.

Geulhemmermolen

Geulhemmerweg 49
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Watermolen. Molenhuis, XVIIa; XVIIb in haakvorm; schuur 1643. Het complex is in 1768 verbouwd. Molenwerk XIX A.

Huis van mergel

Op de Bies 25A
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Huis van mergel, XVIII. Ingang en benedenvensters in Naamse steen. Op de verdieping smalle houten kozijnen.

Hoeve van mergel om een binnenplaats

Op de Bies 8
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel om een binnenplaats, XIX a.

Huis van mergel

Grote Straat 74
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
(V.m. pastorie) Huis van mergel, XVIII B. Tuinmuur met speklagen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)