Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hunebed D15 in Loon

Archeologie

aan het einde van de Heirweg
9400AA Loon (gemeente Assen)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum


Beschrijving van Hunebed D15

Terrein waarin het hunebed D15. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421080
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
D15 (hunebed)
D15 (hunebed)
D15 (hunebed)
Situering
Coördinaten 53° 1′ NB, 6° 37′ OL
Foto's
Het hunebed bij Loon anno 2005
Het hunebed bij Loon anno 2005
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Hunebed D15 ligt ten noorden van het dorpje Loon in de Nederlandse provincie Drenthe. Het middelgrote hunebed D15 ligt op de Looner es tussen Loon en Taarlo en is goed via de weg te bereiken.

Het is het enige hunebed in Nederland dat zichtbaar is vanuit de trein (op de lijn Assen-Groningen).

Bouw

Het hunebed wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur.

Het bijzondere van dit hunebed is dat het relatief compleet bewaard is gebleven: Er zijn nog 18 van de 23 kransstenen over. Daarnaast zijn alle 10 draag- en sluitstenen nog aanwezig en is de poort compleet met vier draagstenen en een deksteen. Vier van de vijf dekstenen liggen nog op het hunebed.

Het hunebed is 9,6 meter lang en 3,6 meter breed[1].

Geschiedenis

Het reusen-bed by 't Clooster te Assen wordt al vermeld in 1654 door A. van Slichtenhorst[2].

In 1809 werd het hunebed onderzocht door J. Hofdstede en in 1870 werd de dekheuvel onder toeziend oog van commissaris van de koning Gregory verwijderd.

Het hunebed is in 1918 onderzocht door de archeoloog Albert van Giffen.

Ook in 1952, 1956 en 1993 werden restauraties uitgevoerd. In 1973 werden illegaal twee klokbekers en een stuk koper of brons gevonden, deze zijn overgedragen aan het Drents Museum[3].

De stichting Het Drentse Landschap, die 21 hunebedden beheert, maakt zich ernstig zorgen over de geconstateerde vernielingen bij hunebedden. In het jaarverslag 2004 wordt melding gemaakt, dat bij dit hunebed regelmatig een vuurtje wordt gestookt.

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D15 is weergegeven op Plan X. Er liggen nog vier dekstenen op hun plek. Fraagmenten van een vijfde deksteen liggen bij de ingang van de kamer. Er zijn twaalf draagstenen. Er staat een poortsteen overeind aan de zuidzijde. Er liggen kransstenen in een ovale vorm rond het hunebed. De dekheuvel is recent verlaagd. Er werden een groot aantal scherven van potten gevonden in en rond het hunebed. Ook vonden de heren een boor (uit het mesolithicum) en gaven dit aan het Drents Museum. Daar liggen ook een fles van klei en een vaartuig die eerder in dit hunebed zijn gevonden.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[4][5]

Vondsten

In de negentiende eeuw zijn hier standvoetbekers en klokbekers aangetroffen, ook trechterbekers. In de buurt van het hunebed werd een kraaghalsflesje gevonden[6].

Bij dit hunebed is een aardewerken bootje gevonden, dat dateert uit de vijfde of zesde eeuw na Chr. De functie van het bootje is niet zeker. Het zou een vorm van speelgoed geweest kunnen zijn, maar het kan ook gediend hebben als offerande.[7] Het bootje is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Een groot stuk brons en een beker uit de klokbekercultuur (tweede eeuw v.Chr.), die in 1974 bij de ingang werden opgegraven, zijn opgenomen in de collectie van het Drents Museum.

Afbeelding


Monumenten in de buurt van Hunebed D15 in Loon

Boerderij met achterbaander, grote schuur en stookhok met varkenskot

Markeweg 2
Loon (Gemeente Assen)
19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met achterbaander, grote schuur en stookhok met varkenskot. De boerderij onder deels pann..

Terrein met hunebed D16

Lienstukkenweg
Balloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin het hunebed D16. Datering: Neotlithicum.

Boerderij met achterbaander onder rieten schilddak

Marsdijk 5
Assen
19e eeuwse boerderij met achterbaander onder rieten schilddak met uilebord aan achterzijde tegen topgevel met vlechtingen, kleine zolderlich..

Poepenhemeltje (schansje)

Rolderhoofdweg
Assen
Het Schansje van van Galen of Poepenhemeltje, vierkante redoute uit 1672.

Terrein met hunebed D10

Schipborgerweg
Gasteren (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin hunebed D 10. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hunebed D15 in Loon

Foto's (1)