Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schinvelder Huiske ("Heyenhoven") in Schinveld

Boerderij

Brunssummerstraat 65
6451CR Schinveld (gemeente Onderbanken)
Limburg

Bouwjaar: tweede kwart 18e eeuw


Beschrijving van Schinvelder Huiske ("Heyenhoven")

Schinvelder Huiske; woonhuis XVIIIb, met verdieping, voorzien van vensters in geblokte omlijstingen van Naamse steen en een pilasteringang; het woonhuis omgeeft met de bijgebouwen een binnenplaats. Vroeger omgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42091
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorzijde
Achterzijde

'Kasteel' Heyenhoven zou een van de meerdere benamingen van een grotendeels in de 18e eeuw gebouwde hoeve in het dorp Schinveld in de gemeente Onderbanken, Nederlands-Limburg zijn. Naast deze niet zo bekende benaming 'Heyenhoven' kent de hoeve vooral de veel gebruikte benamingen 'Het Huisken' of Sjilvender Huuske en heden, Schinvelder Hoeve en Schinvelder Huuske.

In tegenstelling tot de vroeger misschien soms eens gebruikte omschrijving 'kasteel', is bij het betreffende gebouw echter zeker geen sprake van een kasteel en ook niet van een kasteelhoeve. De enige (beide verdwenen) kastelen in de nabije omgeving, tevens voorzien van een kasteelhoeve, waren: kasteel 'Genhoes' te Brunssum (waarvan een gedeelte van de kasteelhoeve in een nieuw gerestaureerde vorm nog aanwezig is) en kasteel 'Etzenrade' te Jabeek (waarvan de contouren van de ligging van het voormalige kasteel, achter de bestaande kasteelhoeve, nog zichtbaar zijn). Zowel bouwkundig als historisch is bij deze, als 'kasteel' Heyenhoven aangeduide, hoeve geenszins sprake van een kasteel of kasteelhoeve, maar van een carrévormige hoeve met een stijlkenmerkend hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw van de hoeve is een haakvormig bakstenen gebouw met vensteromlijstingen in Namense steen. Aan de binnenhofzijde zijn dit voor de streek typische tussendorpelvensters (eigenlijk twee vensters direct boven elkaar). De ingang wordt omlijst door twee bakstenen pilasters. Sinds een restauratie in de tweede helft van de twintigste eeuw is het complex gedeeltelijk omgracht. De hoeve ligt in het dal van de Roode Beek, die vlakbij stroomt. Bij de hoeve mondt de Merkelbekerbeek uit in de Roode Beek.

Tegenwoordig is in deze 'Schinvelder Hoeve' een horecagelegenheid gevestigd. Het gebouw is een rijksmonument.


Zie ook

Bronnen


Monumenten in de buurt van Schinvelder Huiske ("Heyenhoven") in Schinveld

Hoeve met binnenplaats

Brunssummerstraat 46
Schinveld (Gemeente Onderbanken)
Hoeve met binnenplaats, XIX A; van baksteen met vensters in Naamse steen.

Rk kerk Sint-Eligius

Wilhelminaplein 1
Schinveld (Gemeente Onderbanken)
RK KERK. Toren, plm 1500, ommanteld in 1887 bij de bouw van een nieuwe kerk. Torenuurwerk gemaakt door Ed. Korfhage & Söhne, in 1903 geleve..

Bakstenen huis met houten kozijnen en koetspoort

Wilhelminaplein 13
Schinveld (Gemeente Onderbanken)
Bakstenen huis met houten kozijnen en koetspoort, XVIIId. Tegen de gevel een houten crucifix, XVIIId.

Bakstenen huis

Ter Hallen 3
Schinveld (Gemeente Onderbanken)
Bakstenen huis, XVIII, met houten kozijnen. Deur en luiken in Lod. XV-stijl.

Basisschool Op de Berg

Schoolstraat 19
Schinveld (Gemeente Onderbanken)
Inleiding Vrijstaand SCHOOLGEBOUW. Gebouwd in 1932 naar een ontwerp van architect Jos Wielders. De bouwstijl is beïnvloed door het Functio..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schinvelder Huiske ("Heyenhoven") in Schinveld

Foto's (6)