Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak in Landgraaf

Woonhuis

Voortstraat 1
6373AT Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak

In schoon metselwerk opgetrokken blok van TWEE WONINGEN met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr. 3 gewijzigd) gedekt wolfdak (nok//straat), waarvan de dakvoet aan de voor- en achterzijde op twee plaatsen is opgenomen t.b.v. de zoldervensters, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren; tegen de zijgevels een voormalig stalletje (thans keuken) met latere uitbreiding uit ca. 1955 onder met rode muldenpannen (bij nr. 3 gewijzigd) gedekt lessenaardak; plint, hoekpilasters en decoratieve details gepleisterd; getoogde vensters, getoogde bovendorpel en ten dele met oorspronkelijke roedenverdeling. De woningen (1918), gelegen temidden van de afzonderlijke erven, zijn een deel van de in 1913-1918 door de Oranje Nassau Mijnen gebouwde mijnwerkerskolonie 'Schaesberg', die door zijn stedebouwkundige aanleg en overeenkomsten in architectuur, kleur- en materiaalgebruik een eenheid vormt en die een der gaafste en voor Nederland vrij zeldzame voorbeelden is van de op de internationale, 19e eeuwse (XIX B) traditie gebaseerde arbeiderswoningbouw door industrielen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42081
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak in Landgraaf

Grote hoeve met binnenplaats

Gatestraat 70
Landgraaf
Grote hoeve met binnenplaats, XVIII-XIXa van baksteen; ingang en vensters met segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Het woonhuis met ver..

Pastorie Kerk H. Hart v. Jezus

Hoogstraat 139
Landgraaf
Inleiding PASTORIE van de H.Hart van Jezus-parochie, 1917, in een door het Expressionisme beïnvloede traditionele bouwstijl. Gebouwd naa..

Kerk H. Hart van Jezus

Hoogstraat 137
Landgraaf
Inleiding R.K. KERK H.Hart van Jezus, 1919, in een door het Expressionisme beïnvloede bouwstijl. Gebouwd door aannemer J.P. Vreuls, in o..

Iggene winkel

Emmastraat 20
Landgraaf
Iggene Winkel; hoeve met binnenplaats, van baksteen, 1779, 1791. Deur met Lodewijk XV-paneel. Gepleisterde straatgevel.

Vrijstaande villa met dokterspraktijk

Heigank 132
Landgraaf
Inleiding Vrijstaande VILLA met dokterspraktijk. Het pand werd in 1924 gebouwd in opdracht van dr. Snijders. De toegepaste bouwstijl is tra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak in Landgraaf