Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak in Landgraaf

Woonhuis

Plein 8
6372HH Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1916/1917


Beschrijving van Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak

Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr. 7 gewijzigd) gedekt mansardedak, waarvan de dakvoet t.b.v. de zoldervensters aan de voor- en achterzijde in het midden is opgenomen, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren; tegen de zijgevel van nr. 7 aangebouwd een voormalig stalletje (thans keuken) onder met rode muldenpannen (bij nr. 7 gewijzigd) gedekt zadeldak en daarachter een vlakgedekte aanbouw uit ca. 1955 ; tegen de zijgevel van nr. 8 een in schoon metselwerk opgetrokken aanbouw met verdieping onder met rode muldenpannen gedekt zadeldak; plint, (hoek)pilasters en decoratieve details in schoon metselwerk; getoogde vensters, getoogde bovendorpel en met oorspronkelijke roedenverdeling (bij nr. 7 verwijderd). De woningen (1916/17), gelegen temidden van de afzonderlijke erven, zijn een deel van de in 1913-1918 door de Oranje Nassau Mijnen gebouwde mijnwerkerskolonie 'Schaesberg', die door zijn stedebouwkundige aanleg en overeenkomsten in architectuur, kleur- en materiaalgebruik een eenheid vormt en die een der gaafste en voor Nederland vrij zeldzame voorbeelden is van de op de internationale, 19e eeuwse (XIX B) traditie gebaseerde arbeiderswoningbouw door industrielen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42067
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak in Landgraaf

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak en haaks daaropstaand wolfdak

Zuid-Weststraat 1
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak (rechts; nok//straat) en haaks daaropst..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak

Plein 6
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr. 6 gewijzigd) gedekt wolfd..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak

Zuid-Weststraat 2
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak, waarvan de dak..

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt wolfdak (nok//straat), waarvan de dakvoet aan de voor- en achterzijde op twee plaatsen is o ..

Ceintuurstraat 37
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt wolfdak (nok//straat), waarvan de dakvoet aan de voor- en achterzijde..

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt wolfdak, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren

Ceintuurstraat 33
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt wolfdak, met geprofileerde houten gootlijsten en..

Kaart & Routeplanner