Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak en haaks daaropstaand wolfdak in Landgraaf

Woonhuis

Noord-Ooststraat 13
6372HA Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak en haaks daaropstaand wolfdak

Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak (rechts; nok//straat) en haaks daaropstaand wolfdak (links), met geprofileerde houten gootlijsten en windveren; tegen de zijgevels aangebouwd een voormalig stalletje (thans keuken) onder met pannen gedekt zadeldak en daarachter een vlakgedekte aanbouw uit ca. 1955; plint, (hoek)pilasters en decoratieve details in schoon metselwerk; getoogde vensters, getoogde bovendorpel en ten dele met oorspronkelijke roedenverdeling (bij nr. 15 verwijderd). De woningen (1913), gelegen temidden van de afzonderlijke erven, zijn een deel van de in 1913-1918 door de Oranje Nassau Mijnen gebouwde mijnwerkerskolonie 'Schaesberg', die door zijn stedebouwkundige aanleg en overeenkomsten in architectuur, kleur- en materiaalgebruik een eenheid vormt en die een der gaafste en voor Nederland vrij zeldzame voorbeelden is van de op de internationale, 19e eeuwse (XIX B) traditie gebaseerde arbeiderswoningbouw door industrielen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42053
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak en haaks daaropstaand wolfdak in Landgraaf

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt wolfdak, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren

Noord-Ooststraat 17
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt wolfdak, met geprofileerde houten gootlijsten en..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren

Noord-Ooststraat 10
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak, met geprofileerde..

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren

Noord-Ooststraat 9
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt zadeldak, met geprofileerde houten gootlijsten e..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak

Noord-Ooststraat 6
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak (rechts; nok//straat) en haaks daaropst..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak, met geprofileerde houten gootlijsten en windveren

Noord-Ooststraat 14
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt wolfdak, met geprofileerde houten gootlijsten en..

Kaart & Routeplanner