Meer dan 63.000 rijksmonumenten


brugkazemat Zwolle Zuid in Hattem

Militair Object

Brugkazemat-Noord Geldersedijk
8050AA Hattem
Gelderland

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van brugkazemat Zwolle Zuid

1. In 1936 gebouwde brugkazemat Zwolle Noord, gelegen aan de Geldersedijk te Hattem (G), links van de Gelderse oprit naar de (oude) verkeersbrug over de IJssel, ter verdediging van deze brug. Gewapend betonnen brugkazemat in twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Zwolle, in 1936 gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de IJssel. De brugkazemat Zwolle Noord is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Zwolle als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische- en zeldzaamheidswaarde. 2. In 1936 gebouwde dubbele brugkazemat Zwolle Midden, gelegen aan de Geldersedijk nabij nr. 59 te Hattem, ter verdediging van zowel de (oude) verkeersbrug als de spoorbrug over de IJssel. Gewapend betonnen brugkazemat op vijfhoekige plattegrond, bewapend met twee kanonnen en twee mitrailleurs voor de twee vuurrichtingen naar de (oude) verkeersbrug en de spoorbrug en deel uitmakend van het in 1936 gebouwde verdedigingswerk Zwolle. De brugkazemat Zwolle Midden is zowel door zijn hoofdvorm als detaillering, de tweeledige functie in het verdedigingswerk Zwolle als ook door de situering in het dijklandschap, van cultuurhistorische waarde. Het type kazemat met dubbele vuurrichtingen is uniek voor Nederland en verleent het complex daardoor bovendien zeldzaamheidswaarde. 3. In 1936 gebouwde brugkazemat Zwolle Zuid, gelegen aan de Geldersedijk nabij nr. 41 te Hattem, ter verdediging van de spoorbrug over de IJssel. Gewapend betonnen brugkazemat in twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Zwolle, in 1936 gebouwd ter verdediging van de aldaar aanwezige bruggen. De brugkazemat Zwolle Zuid is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Zwolle als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische- en - als onderdeel van het complex - zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 420217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van brugkazemat Zwolle Zuid in Hattem

Oude IJsselbrug

Spoolderbergweg
Zwolle
Inleiding De VERKEERSBRUG, de IJsselbrug, werd op 15 januari 1930 feestelijk geopend. Zwolle had in 1862 de boot gemist door deelname aan e..

Katerveerhuis

Katerveerdijk 3
Zwolle
"Zgn. Katerveerhuis". Gepleisterd blokvormig gebouw, midden 19e eeuw, bestaande uit souterrain en bel-etage. De wanden geleed door pilasters..

Katerveersluizen

Katerveerdijk 3
Zwolle
Complex van twee sluizen bij de uitmonding van de Willemsvaart in de IJSSEL. Onderdeel van een schans die behoort tot de in 1598 aangelegde ..

Gepleisterd rechthoekig gebouw onder schilddak met verdieping en houten veranda

Katerveerdijk 10
Zwolle
Gepleisterd rechthoekig gebouw van karakter midden 19e eeuw. Het pand heeft een verdieping en een met pannen gedekt schilddak. Vensters met ..

Engelse Werk Het Engelse Werk

Katerveerdijk
Zwolle
Het Engelse Werk. Sedert 1828 bestaand WANDELPARK der gemeente, waarin de oude vormen der in de jaren 1698-1701 op advies van Coehoorn aange..

Kaart & Routeplanner

Route naar brugkazemat Zwolle Zuid in Hattem

Foto's (1)