Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugkazemat Grave Noord en Zuid in Grave

Weg En Waterwerk

Gemaal van Sasse (bij)
5360AA Grave
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Brugkazemat Grave Noord en Zuid

1. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Grave Noord, gelegen nabij het poldergemaal Van Sasse, Mars en Wijthdijk te Grave, ter verdediging van de verkeersbrug over de Maas, gelegen op een terp in de uiterwaarden van de Maas ten Noorden van de verkeersbrug en ten Oosten van het gemaal Van Sasse, Mars en Wijthdijk. Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Grave, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Maas. De brugkazemat Grave Noord is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Grave, als ook de situering in het rivierlandschap en door de gaafheid van het complex, van grote cultuurhistorische waarde. 2. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Grave Zuid, gelegen naast Rijksweg 55 aan de Westzijde in de bocht voor de verkeersbrug over de Maas ter verdediging van deze brug. Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Grave, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Maas. De brugkazemat Grave Zuid is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Grave, als ook de situering in het rivierlandschap en door de gaafheid van het complex, van grote cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 420216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugkazemat Grave Noord en Zuid in Grave

John S. Thompsonbrug

Rijksweg 321
Grave
Inleiding De VERKEERSBRUG met onderliggend STUW- EN SLUISCOMPLEX over de Maas bij Grave dateert uit de jaren 1926-1929 en is uitgevoerd naa..

Verkeersbrug over de Maas met onderliggende stuw en sluis

Sluisweg bij 2
MALDEN (Gemeente Heumen)
Inleiding VERKEERSBRUG over de Maas met onderliggende STUW en SLUIS uit 1926-1929, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente He..

Huis met zadeldak en lijstgevel, onderdeel van het Begijnhof, later, tot 1802, kloosterhuis van de Franciscanessen, daarna predikantswoning

Bagijnenstraat 5
Grave
Huis uit het midden van de XVIe eeuw met zadeldak (aan de westzijde afgewolfd) en lijstgevel met vroeg XIXe eeuws gebosseerd pleisterwerk en..

Protestantse kerk

Bagijnenstraat 1
Grave
Ned. Herv. Kerk. Oorspronkelijk kerk van het Begijnhof Maria Graf, vanaf 1581 kerk van het Franciscanessenklooster, later Waalse kerk, thans..

Huis met zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de gepleisterde lijstgevel, behoorde tot Begijnhof. Oorspronkelijk de rectorswoning

Bagijnenstraat 1A
Grave
Huis met zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de gepleisterde lijstgevel, die een kroonlijst met triglyphen draagt en een eenvoudige vroeg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)