Brugkazemat Grave Noord en Zuid in Grave

Gemaal van Sasse (bij)

Beschrijving van Brugkazemat Grave Noord en Zuid

1. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Grave Noord, gelegen nabij het poldergemaal Van Sasse, Mars en Wijthdijk te Grave, ter verdediging van de verkeersbrug over de Maas, gelegen op een terp in de uiterwaarden van de Maas ten Noorden van de verkeersbrug en ten Oosten van het gemaal Van Sasse, Mars en Wijthdijk. Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Grave, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Maas. De brugkazemat Grave Noord is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Grave, als ook de situering in het rivierlandschap en door de gaafheid van het complex, van grote cultuurhistorische waarde. 2. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Grave Zuid, gelegen naast Rijksweg 55 aan de Westzijde in de bocht voor de verkeersbrug over de Maas ter verdediging van deze brug. Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van het complex Grave, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Maas. De brugkazemat Grave Zuid is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Grave, als ook de situering in het rivierlandschap en door de gaafheid van het complex, van grote cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)