Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak in Landgraaf

Woonhuis

Achterstraat 22
6372GX Landgraaf
Limburg

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak

In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak (rechts; nok//straat), en haaks daaropstaand wolfdak (links), met geprofileerde houten gootlijsten en windveren; tegen de zijgevels aangebouwd een voormalig stalletje (thans keuken) onder met rode muldenpannen gedekt zadeldak en daarachter een vlakgedekte aanbouw uit ca. 1955 plint, (hoek)pilasters en decoratieve details gepleisterd; getoogde vensters, getoogde bovendorpel en ten dele met oorspronkelijke roedenverdeling. De woningen (1913), gelegen temidden van de afzonderlijke erven, zijn een deel van de in 1913-1918 door de Oranje Nassau Mijnen gebouwde mijnwerkerskolonie 'Schaesberg', die door zijn stedebouwkundige aanleg en overeenkomsten in architectuur, kleur- en materiaalgebruik een eenheid vormt en die een der gaafste en voor Nederland vrij zeldzame voorbeelden is van de op de internationale, 19e eeuwse (XIX B) traditie gebaseerde arbeiderswoningbouw door industrielen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 42011
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt zadeldak in Landgraaf

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt, wolfdak

Achterstraat 41
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt, wolfdak (nok//straat), waarvan de dakvoet aan de voor- en achterzijd..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen

Achterstraat 18
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr 20 gewijzigd) gedekt wolfdak, met geprofileerde..

Blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt mansardedak

Achterstraat 26
Landgraaf
Gepleisterd blok van twee woningen met verdiep onder met pannen gedekt mansardedak, waarvan de dakvoet t.b.v. de zoldervensters aan de voor-..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak

Achterstraat 37
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak, waarvan de dak..

Blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen gedekt mansardedak met wolfeinden

Achterstraat 45
Landgraaf
In schoon metselwerk opgetrokken blok van twee woningen met verdiep onder met rode en blauwe muldenpannen (bij nr 47 gewijzigd) gedekt mansa..

Kaart & Routeplanner