Zorgvliet in Tiel

Burgemeester Meslaan 81

Beschrijving van Zorgvliet

Huis Zorgvliet. Uit het midden van de 19e eeuw daterend classicistisch herenhuis. Op rechthoekige grondslag gesitueerd wit geschilderd herenhuis van twee bouwlagen en een souterrain, met een kroonlijst en op grijze plint, onder met gesmoorde pannen gedekt schilddak; de symmetrisch ingedeelde voorgevel kent vijf assen met in het souterrain vier vensters en een hardstenen trap met vijf treden; op de bel-etage in het midden de deur, links en rechts twee Empire-vensters; op de verdieping vijf 4-ruits vensters; de deur heeft een kussen aan de onder- en een rooster aan de bovenzijde, alsmede een bovenlicht en een kroonlijst; zowel de vensters als de deur zijn gevat in geprofileerde houten omlijstingen. Het uit het midden der 19e eeuw daterende Huis Zorgvliet is vanuit architectonisch oogpunt van belang vanwege de goed bewaarde hoofdvorm van een classicistisch herenhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)