Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenbeukige neogotische kerk in Heesselt

Kerkelijk Gebouw

Kerklaan 6
4063CV Heesselt (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Eenbeukige neogotische kerk

De in 1887 gebouwde eenbeukige neogotische kerk met driezijdige koorsluiting onder zadeldak is aangebouwd tegen de laat 15e-eeuwse toren; kerk en toren zijn markant gesitueerd nabij de Waaldijk. In baksteen en op plint opgetrokken vier travee├źn lang schip met tussen de vensters en de zijden van het koor versneden steunberen met natuurstenen afdekking op de versnijding en aan de bovenzijde; gemetselde sierlijst onder de goot; brede lancetvormige vensters met tracering en in omlijsting van helder rode steen en accenten in natuursteen; glas-in-lood in op de punt staande ruit motief in groen en wit, langs de randen van de vensters strips in rood en blauw glas; op het met gesmoorde pannen gedekte dak drie dakkapellen met leien gedekt en voorzien van piron; aan de noordzijde van het schip onder aankapping uitgebouwde ingangspartij met dubbele houten deur met beslag, gevat in helder rode stenen omlijsting; aldaar ook, de tegen de toren uitgebouwde consistoriekamer onder afgewolfd zadeldak met dakkapel; in de consistoriekamer grote vensters met kruisroedenverdeling en iets verdiepte rondboogvelden erboven; de omlijsting van de velden en de vensterstijlen in helderrode steen; aan de zuidzijde van de toren een baarhuisje. In het interieur een houten tongewelf met trekstangen en op koof, de ribben steunend op consoles met decoratief snijwerk; zeszijdige preekstoel en achterschot met gotische versieringen uit 1864, orgelbalkon op drie eenvoudige houten kolommen; lambrizering, herenbanken en algemene bankenplan gehout; twee laat 19e-eeuwse psalm- en gezangenborden; twee twaalf-arms koperen kronen uit de bouwtijd met aan de binnenzijde tronies. Bij de toegang tot de kerk twee gedenkstenen van 1849 en 1887. Gaaf eenklaviers orgel, in 1857 gemaakt door H. Knipscheer uit Amsterdam. De in 1887 gebouwde neogotische dorpskerk is door zijn situering en gaafheid van in- en exterieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde zodat bescherming als Rijksmonument gerechtvaardigd te achten is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 419843
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eenbeukige neogotische kerk in Heesselt

Toren der hervormde kerk

Kerklaan 6
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Toren der Herv. Kerk. Slanke, bakstenen toren uit het einde der 15e eeuw, verlevendigd door spitsboognissen, met overhoekse steunberen en e..

T-boerderij met hek

Gerestraat 47
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving T-BOERDERIJ met HEK (1). De vrijstaande boerderij bestaat uit een voorhuis op rechthoekige plattegrond opgebouwd uit twee boou..

Koetshuis met schuur

Gerestraat 47
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving KOETSHUIS met SCHUUR. Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een bouwlaag met een zolder, afgesloten d..

Vrijstaande ronde waterput gelegen aan de noordwestzijde van het koetshuis

Gerestraat 47
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Vrijstaande ronde WATERPUT (3) gelegen aan de noordwestzijde van het koetshuis. De waterput is boven het maaiveld opgetrokken in baksteen, a..

T-boerderij bestaande uit een voor-, midden- en achterhuis

Kerklaan 16
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving T-BOERDERIJ (1) bestaande uit een voor-, midden- en achterhuis. Het vij vensterassen brede en twee assen diepe voorhuis heeft ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)