Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Sypesteyn, duiker in Loosdrecht

Tuin Park Landgoed

Nieuw-Loosdrechtsedijk 146 A
1231LC Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland


Beschrijving van Kasteel Sypesteyn, duiker

In de Loosdrechtsedijk in het eerste kwart van deze eeuw aangebrachte DUIKER ter doorlating van het water naar de omgrachting van het kasteelterrein, met spitstongewelf en gemetselde vleugelmuren aan weerszijden van de dijk, voorzien van een tandlijst en ezelsrugafdekking. Duiker, uitsluitend van belang als onderdeel van het Sypesteyn-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 419798
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Sypesteyn
Kasteel Sypesteyn
Kasteel Sypesteyn
Locatie Loosdrecht, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype Waterburcht
Huidige functie Museum
Gebouwd in 1902-1927
Gebouwd door Henri van Sypesteyn
Monumentnummer  419787
Website Sypesteyn

Kasteel Sypesteyn is een kasteel in de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren.

Geschiedenis

In 1572 werd Aert Abramsz. van Sijpesteijn, mogelijk een lid van de familie Van Sypesteyn, beleend met een hofstede. Er stond ook een ruïne die mr. Cornelis Ascanius van Sypesteyn, heer van Sypesteyn (1638-1673) in 1664 kocht en liet herstellen, maar het kasteel werd vervolgens opnieuw verwoest in 1673; de titel en terreinen verbonden aan de heerlijkheid bleven tot 1778 in de familie.

Nieuwste geschiedenis

Op 17 augustus 1899 kocht jhr. Catharinus Henri Cornelis Ascanius van Sypesteyn (1857-1937) de terreinen waarop het vroegere kasteel zou hebben gestaan; zijn voorvader had hetzelfde rond 1814 geprobeerd, maar toen was de vraagprijs veel te hoog. Hij begon in 1902 met de opbouw van een nieuw kasteel op de oude fundamenten, het hoofdgebouw werd opgebouwd vanaf 1924. In 1927 kwam er een eind aan de bouw wegens geldgebrek. In 1923 was er al een tentoonstelling ingericht voor koninginnedag, het museum opende een jaar later. Van Sypesteyn bracht daar zowel zijn verzameling van familieportretten als die van zijn porselein in onder. Bovendien verdiepte hij zich in de 16e-eeuwse tuinkunst om vervolgens daar een boek over te publiceren en de tuin van Sypesteyn volgens die inzichten aan te leggen.

Van Sypesteyn Stichting

In 1902 richtte Van Sypesteyn een stichting op die als doel had de instandhouding en uitbreiding van de verzameling die de familie Van Sypesteyn betreft, waarna de collectie een museumcollectie werd en in het kasteel werd ondergebracht. In 2002 werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een (foto)boek uitgebracht onder de titel Een droom wordt werkelijkheid. Leven en werk van jhr. C.H.C.A. van Sypesteyn.

Afbeeldingen

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel Sypesteyn, duiker in Loosdrecht

Kasteel Sypesteyn, portiersgebouw

Nieuw-Loosdrechtsedijk 146A
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
In sobere 'middeleeuwse' trant in 1911 uitgevoerde PORTIERSWONING, geintegreerd met een AFSCHEIDINGSMUUR en ronde HOEKTOREN, behorend bij he..

Kasteel Sypesteyn, toegangshek

Nieuw-Loosdrechtsedijk 146A
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Tussen de bij het kasteel-museum Sypesteyn behorende portiers- en koetsierswoningen in herplaatst 18e-eeuws TOEGANGSHEK, uitgevoerd in Lodew..

Kasteel Sypesteyn, portiersgebouw

Nieuw-Loosdrechtsedijk 148
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
In sobere 'middeleeuwse' trant in 1907 uitgevoerde KOETSIERSWONING met hoektoren en voormalige stallen, behorend bij het kasteel- museum Syp..

Kasteel Sypesteyn, waterput

Nieuw-Loosdrechtsedijk 148
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Tegenover de voormalige stallen geplaatste WATERPUT met natuurlijke bron, rond gemetseld, ongeveer drie tot vier meter diep, waarvan ongevee..

Pand met gepleisterde topgevel

Nieuw-Loosdrechtsedijk 139
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Pand met gepleisterde topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner