Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Sint Maartensbrug

Kerkelijk Gebouw

Grote Sloot 233
1752JM Sint Maartensbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1696


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Gebouw uit 1696 later gepleisterd met houten torentje op de westgevel. Inwendig twee rijen Ionische zuilen, houten spiegelgewelf. Eiken preekstoel, eiken doophek, twee gestoelten met overhuiving. Twee koperen lezenaars, koperen doopbekkenhouder, alles laatste kwart 17e eeuw; 17e eeuwse koperen kroon; grafzerken. Kleinmechanisch torenuurwerk, 1872 (waarschijnlijk een Batstra-uurwerk), haakgang met slagwerk, elektrische opwinding. Drie wijzerplaten met elk één fraai gevormde wijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41938
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Sint Maartensbrug

't Winkeltje, voormalig keuterboerderij

Grote Sloot 209
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige KEUTERBOERDERIJ, gelegen aan de westzijde van de Grote Sloot. Het ambachtelijk-traditioneel gebouwde pand ..

Stolphoeve gelegen bij de St.Maartensbrug met onderkelderd vooreind, aan de weg door gepleisterde topgevel beëindigd. In de zijgevel gele steen; ro ..

Grote Sloot 201
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Bij de St.Maartensbrug gelegen stolphoeve met onderkelderd vooreind, aan de weg door gepleisterde topgevel beëindigd. In de zijgevel gele s..

Brandwijck: hoofdonderdeel

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicisti..

Brandwijck: koetshuis

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het noordelijk deel van het erf gelegen vrijstaand KOETSHUIS, vermoedelijk daterend ut de 18de eeuw. Aan de voorzijde bevond z..

Brandwijck: toegangspartij

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
TOEGANGSPARTIJ, bestaande uit twee kleine pijlers, gelegen tussen het woonhuis "Brandwijck" en de Grote Sloot, bij de erfafsccheiding. De da..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Sint Maartensbrug

Foto's (1)