Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bethlehem in Zwolle

Gebouw

Dorpsstraat 19
8015PH Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1869 1997 (renovatie) 1869 ca. 1869 1997 (renovatie)


Beschrijving van De Bethlehem

Blok van vijf Diaconiewoningen der Nederlands Hervormde Kerk te Windesheim, plaatselijk bekend als "De Bethlehem" en omstreeks 1869 ontstaan. Rechthoekig, blokvormig gebouw, zonder verdieping en gedekt door schilddak onder blauw gesmoorde pannen; twee schoorstenen op een der korte dakschilden; onderlangs de eenvoudige gootlijst bakstenen tandlijst. De gevels zijn uitgerust met 12-ruitsschuifvensters met luiken (een der vensters voorzien van jongere T-vormige indeling), een vierruitsvenster met luik en verschillende jongere deuren in oorspronkelijke kozijnen met bovenlicht, waarin gietijzeren levensboom; 1-steens strekken boven raam- en deuropeningen. Een der vier hoeken is onder een uitkraging afgeschuind; in de afschuining twee verzonken velden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41906
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bethlehem in Zwolle

Krukhuisboerderij

Veldweg 1
Zwolle
Omschrijving onderdeel 1: KRUKHUISBOERDERIJ. Inleiding Tot het boerderijcomplex behorende, in oorsprong 16e-eeuwse KRUKHUISBOERDERIJ met ..

Krukhuisboerderij, schuur

Veldweg 1
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: SCHUUR. Tot het boerderijcomplex behorende 19e-eeuwse SCHUUR, in baksteen opgetrokken op rechthoekige plattegrond..

Nederlands-Hervormde kerk (voor 1633: brouwerij van het klooster Windesheim)

Dorpsstraat 4
Zwolle
N.H. KERK. Gebouw op rechthoekige grondslag onder zadeldak tussen topgevels; enig overgebleven gebouw van het klooster te Windesheim. Uitwen..

Hervormde begraafplaats, grafmonument en grafzerken van de heren van Windesheim

Pastorieweg
Zwolle
Inleiding Vier GRAFZERKEN en GRAFMONUMENT, die samen het familiegraf vormen van de heren van Windesheim. Het familiegraf ligt op de Hervorm..

Windesheimer molen

Wijheseweg 43
Zwolle
WINDKORENMOLEN Zwolseweg Windesheim; achtkantige bovenkruier met lage stelling (1748), stenen onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met rie..

Kaart & Routeplanner