Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Zwolle

Kerkelijk Gebouw

Samuel Hirschstraat 8
8011PT Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1898-'99 1984-'89 (rest.) 1899 1898-'99 1984-'89 (rest.)
Architect: F.C. Koch Th.G. Verlaan en G. Nijhof (1984-'89) Koch FC 1899 F.C. Koch Th.G. Verlaan en G. Nijhof (1984-'89)


Beschrijving van Synagoge

SYNAGOGECOMPLEX der Nederlands Israelitische Gemeente, bestaande uit synagoge en gemeenschapsgebouw met "kleine sjoel", met elkaar verbonden door traptoren. Gebouwd in 1898/1899 naar ontwerp van architect F.C. Koch. Synagoge op rechthoekige plattegrond; in eclectische vormen opgetrokken in helderrode baksteen en gedekt door een met platte pannen en leien belegd schilddak, dat aan voor- en achterzijde even is afgewolfd en is afgezet met een hardstenen balustrade; kleine, deels ombouwde, absis aan achterzijde. Verlevendiging van de gevels door toepassing van onder meer hardstenen banden, cordonlijsten, hoekblokken, vensterbanken, lateien, imposten, sluitstenen en klauwstukken en boogvelden. Ingang met hardstenen driehoekige omlijsting met davidster; rondboogvensters met en zonder tracering in voor-, achter- en zijgevels. Tekstbord met in Hebreeuwse letters de tekst van Jesaja 56:7. Het - na de oorlog door aftimmering van de vrouwengalerij verkleinde - door thans eveneens afgetimmerde tongewelven overspannen en gestucte interieur bevat goed 19e eeuwse-neo-Lodewijk-XVI onderdelen, waaronder thors-kast met wetsrollen en geborduurde voorhangels; lezenaar en theba met toebehoren; banken; koperen lampen, kandelaars en chanouka's. Traptoren met overhuifde ingang op hardstenen zuiltjes en onderkelderd gemeenschapsgebouw met "kleine sjoel" zijn eveneens opgetrokken uit door bakstenen sierelementen verlevendigde helderrode baksteen en worden gedekt door respectievelijk een met lei beklede zeshoekige spits en een met pannen belegd afgeknot schilddak. De "kleine sjoel" bevat een eikehouten arke met decoratief kuifstuk in rococovormen, waarschijnlijk nog daterend van omstreeks 1757, toen de noord-westelijke vleugel van het Broederenklooster tot synagoge werd ingericht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41814
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Een totaalbeeld van de voorgevel van de synagoge te Zwolle voor zover de bebouwing rondom het toelaat.
De voorgevel van de synagoge. Links bevindt zich het bijgebouw.

De Synagoge is een religieus bouwwerk van de joodse gemeenschap te Zwolle.

Geschiedenis

Van 1747 tot 1758 was de gebedsplek van de joodse gemeenschap van Zwolle gevestigd in een gebouw aan de Bitterstraat, genaamd De Munt. Nadat het huurcontract hiervan niet kon worden verlengd vroeg de gemeenschap om bouwgrond voor een synagoge. In plaats daarvan kreeg de Zwolse joodse gemeenschap De Librije aangeboden. Op 6 september 1758 werd deze plek ingewijd. Eind 19e eeuw werd de aan de stadsgracht gelegen Librije geteisterd door overstromingen. Het gebouw was dusdanig in verval geraakt dat de inmiddels uit 600 personen bestaande Zwolse joodse gemeenschap weer op zoek kon naar een ander gebouw. De nieuwbouwplannen werden weer boven gehaald.

In de Schoutensteeg werden vijf panden opgekocht waarna de Zwolse architect F.C. Koch het hedendaagse eclectische bouwwerk ontwierp. De voorgevel was het ontwerp van de Zwollenaar J. Gosschalk. 21 juli 1899 werd de nieuwe synagoge ingewijd.

De Tweede Wereldoorlog werd maar door weinig leden van de Zwolse joodse gemeenschap overleefd. Het gebouw raakte hierdoor na W.O. II in verval. Een renovatie volgde hierop. Door een aantal planologische wijzigingen heeft de synagoge nu als adres Samuel Hirschstraat 8. De Samuel Hirschsstraat ligt echter nog steeds in het verlengde van de Schoutensteeg of Schoutenstraat.

Het bouwwerk

Het eclectische bouwwerk bestaat uit een zaal voor de dienst en een bijgebouw met daarin een woning. Het bijgebouw dient tevens als wintersjoel.

Referenties


Monumenten in de buurt van Synagoge in Zwolle

Pand met bakstenen empire-gevel, rechte kroonlijst en omlijste middenpartij

Walstraat 28
Zwolle
Pand met bakstenen empire gevel en rechte kroonlijst. Omlijste middenpartij.

Pand met door driehoekig fronton bekroonde gepleisterde klokgevel en jongere onderpui

Walstraat 17
Zwolle
PAND met gepleisterde klokgevel, bekroond door driehoekig fronton. In top gedateerd 1791. Onderpui gewijzigd.

Pand met bakstenen lijstgevel met grote ramen en gepleisterde omlijste voordeur

Walstraat 30
Zwolle
Pand met bakstenen lijstgevel met grote ramen en gepleisterde omlijste voordeur XIX A.

Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst

Walstraat 26
Zwolle
Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst. Jaartalsteen 1802.

Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst

Walstraat 24
Zwolle
Pand met gepleisterde gevel en rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner