Sint-Michaëlkerk in Zwolle

Nieuwstraat 41

Bouwjaar: 1848 1987 (verb.)
Architect: T. Molkenboer Molkenboer 1848 T. Molkenboer

(1 recensie)

Beschrijving van Sint-Michaëlkerk

V.m. R.K.Kerk op de hoek van de Nieuwstraat en de Rozemarijnstraat. Gebouw met neoclassicistische gevel, gebouwd in 1848 door Theo Molkenboer. Na voltooiing van de neogotische St. Michaelskerk in 1892 diende de v.m. kerk aan de Nieuwstraat als gebouw van de R.K.Werkliedenvereniging St. Joseph, welke functie het tot 1926 behield, waarna het een bestemming als opslagruimte verkreeg. In baksteen uitgevoerde voorgevel met als pleisterbossage behandelde hoekkettingen. De hoofdingang heeft een omlijsting van gekoppelde Toscaanse zuilen van natuursteen, die een hoofdgestel met houten fronton dragen, bekroond door een heiligenbeeld. Links en rechts zijportalen in eenvoudige, rechthoekige omlijstingen. De vrijstaande gevel aan de Rozemarijnstraat is sober behandeld en heeft in de verdieping grote rondboogvensters. De driezijdig gesloten lagere apsis aan de Bitterstraat is in neoromaanse trant gedetailleerd en wellicht een latere toevoeging. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van Petit en Fritsen, 19de eeuw, diam. 91,8 cm., een van Mabilon (Th. Hogen), 1933, diam. 41,3 cm. en een van een anonieme gieter, zonder jaartal, diam. 28,9 cm. Mechanisch torenuurwerk Th. Hogen, Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Sint-Michaëlkerk