Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Michaëlkerk in Zwolle

Kerkelijk Gebouw

Nieuwstraat 41
8011TM Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1848 1987 (verb.)
Architect: T. Molkenboer Molkenboer 1848 T. Molkenboer

(1 recensie)

Beschrijving van Sint-Michaëlkerk

V.m. R.K.Kerk op de hoek van de Nieuwstraat en de Rozemarijnstraat. Gebouw met neoclassicistische gevel, gebouwd in 1848 door Theo Molkenboer. Na voltooiing van de neogotische St. Michaelskerk in 1892 diende de v.m. kerk aan de Nieuwstraat als gebouw van de R.K.Werkliedenvereniging St. Joseph, welke functie het tot 1926 behield, waarna het een bestemming als opslagruimte verkreeg. In baksteen uitgevoerde voorgevel met als pleisterbossage behandelde hoekkettingen. De hoofdingang heeft een omlijsting van gekoppelde Toscaanse zuilen van natuursteen, die een hoofdgestel met houten fronton dragen, bekroond door een heiligenbeeld. Links en rechts zijportalen in eenvoudige, rechthoekige omlijstingen. De vrijstaande gevel aan de Rozemarijnstraat is sober behandeld en heeft in de verdieping grote rondboogvensters. De driezijdig gesloten lagere apsis aan de Bitterstraat is in neoromaanse trant gedetailleerd en wellicht een latere toevoeging. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van Petit en Fritsen, 19de eeuw, diam. 91,8 cm., een van Mabilon (Th. Hogen), 1933, diam. 41,3 cm. en een van een anonieme gieter, zonder jaartal, diam. 28,9 cm. Mechanisch torenuurwerk Th. Hogen, Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41758
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen (1)

Sint-Michaëlkerk
1
Recensie door: ()
Volgens mij is dit de beschrijving van de voormalige St. Josephkerk...
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Dit artikel beschrijft de afgebroken kerk, niet te verwarren met de huidige Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle.
Sint-Michaëlkerk
Centrum van Zwolle met de Sint-Michaëlkerk
Centrum van Zwolle met de Sint-Michaëlkerk
Plaats Zwolle
Gebouwd in 1890-1892
Gesloopt in 1965
Gewijd aan Aartsengel Michaël
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Toren 79 meter
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal:  Christendom

De Sint-Michaëlkerk was een rooms-katholieke kerk aan de Roggenstraat in Zwolle.

De huidige Grote kerk was oorspronkelijk ook aan de aartsengel Michaël gewijd, maar deze kerk ging tijdens de reformatie over naar de protestanten. Nadat er eerst in twee schuilkerken werd gekerkt, werd in 1841 aan de Nieuwstraat 41 een nieuwe kerk gebouwd, naar een ontwerp van Theo Molkenboer. Dit gebouw bleek echter na 50 jaar al te klein voor de groeiende katholieke gemeenschap.

De nieuwe kerk werd in 1890-1892 gebouwd. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl. Aan de rechterzijde van de voorgevel stond de 79 meter hoge toren, met achtzijdige lantaarn en een naaldspits. Binnen was de kerk overdekt met kruisribgewelven. Onder in de toren stond de reliekschrijn van Thomas a Kempis. De schrijn werd geplaatst in een 8 meter hoog neogotisch grafmonument dat rond 1897 was gemaakt door de firma F.W. Mengelberg. Het kerkorgel werd in 1926 gebouwd door Joseph Adema uit Amsterdam.

In 1963 werd de kerk gesloten. De gemeente wilde op deze locatie een winkelcentrum bouwen. Er kwamen veel protesten tegen de sloop en men wilde op zijn minst de karakteristieke toren met het Thomas a Kempis-monument behouden, maar dit mocht niet baten. De kerk werd in 1965 samen met de gebouwen in de directe omgeving gesloopt. Op deze plaats is een nieuwe pand gebouwd waarin eerst de V&D was gehuisvest, en tegenwoordig Hudson's Bay.

Een nieuwe Sint-Michaëlkerk werd in 1964 geopend aan de Bisschop Willebrandlaan. Het orgel en de reliekschrijn van Thomas a Kempis werd overgebracht naar de nieuwe kerk, maar het monument van Mengelberg werd afgebroken. De schrijn is na sluiting van de nieuwe Michaëlkerk in 2005 naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming gebracht. Het orgel staat in de Kruisverheffingskerk in Raalte.

Bron


Monumenten in de buurt van Sint-Michaëlkerk in Zwolle

Pand met twee halsgevels met gebeeldhouwde vleugelstukken en gebogen frontons en met gewijzigde onderbouw

Nieuwstraat 34A
Zwolle
Pand met twee halsgevels met gebeeldhouwde vleugelstukken en gebogen frontons. Onderbouw gewijzigd. Een topgevel dateert 1687, de andere 187..

Pand met gepleisterde halsgevel, pilasterstellingen en vleugelstukken met adelaars en dolfijnen

Melkmarkt 14
Zwolle
PAND met gepleisterde halsgevel. XVIIc. Op de verdieping en in de top resp. ionische en dorische pilasterstellingen. De vleugelstukken vorme..

Winkel met bovenwoning met lijstgevel en jongere Art Nouveau-winkelpui

Melkmarkt 16
Zwolle
Inleiding WINKEL met BOVENWONING met een lijstgevel uit de negentiende eeuw en een Art Nouveau winkelpui uit ca.1905. Het pand staat in ee..

Huis met fragmenten van zandstenen gotische gevel

Melkmarkt 10
Zwolle
Huis met fragment van zandstenen gotische gevel XVd. Op de verdieping kruiskozijnen met boven en onder twee friezen met gotische traceringen..

Eenvoudig pand met rechte lijstgevel en jongere onderpui

Melkmarkt 18
Zwolle
Eenvoudig pand met rechte lijstgevel XIX.

Kaart & Routeplanner