Winkel met bovenwoning met lijstgevel en jongere Art Nouveau-winkelpui in Zwolle

Melkmarkt 16

Bouwjaar: 19e eeuw (gevel) ca. 1905 (winkelpui) 1900 19e eeuw (gevel) ca. 1905 (winkelpui)

Beschrijving van Winkel met bovenwoning met lijstgevel en jongere Art Nouveau-winkelpui

Inleiding WINKEL met BOVENWONING met een lijstgevel uit de negentiende eeuw en een Art Nouveau winkelpui uit ca.1905. Het pand staat in een gesloten gevelwand, waarin verschillende winkelsmet bovenwoningen. in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen destadsgracht. De dakkapel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Boven de winkelpui zijn twee verdiepingen opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde sierbanden en aanzet- en sluitstenen. Het geheel wordt afgesloten door een kroonlijst onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De winkelpui bestaat uit twee granieten pilasters ander grote consoles van hardsteen. Daartussen. boven een granito plint. ranke houten kozijnen in gestileerde florale vormen. In het midden van de gevel bevindt zich in een portiek de houten glasdeur met driedelig bovenlicht. Tussen winkelpui en bovenwoning is een brede en vlakke hardstenen lijst aangebracht. De vensters op de woonverdiepingen zijn geplaatst onder rollagen met segmentbogen. Op de eerste verdieping vensters met tweeruits bovenlichten. op de tweede verdieping vierruits vensters. Waardering De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege: de negentiende eeuwse lijstgevel de zuivere Art Nouveau winkelpui de gaafheid van de voorgevel en de pui (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)