Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle

Grote Markt 18
Overijssel

Bouwjaar: v.a. 1370 1452 (schip) 1464, 1686-'88, 16e eeuw en 1719-'20 (uitbr.) 1882-'96 en 1996 (rest.) 1370 v.a. 1370 1452 (schip) 1464, 1686-'88, 16e eeuw en 1719-'20 (uitbr.) 1882-'96 en 1996 (rest.)
Architect: L. Hagen (1719-'20) Koch FC 1896 F.C. Koch m.m.v. P.J.H. Cuypers en L.Ch. Hezenmans (1882-'96) Hagen 1720 L. Hagen (1719-'20) Koch FC 1896 F.C. Koch m.m.v. P.J.H. Cuypers en L.Ch. Hezenmans (1882-'96)

Beschrijving van Grote of Sint-Michaëlskerk

Grote of St. Michaelskerk. Driebeukige hallenkerk met stenen over- welving, ter plaatse van een oudere kerk, begonnen 2e helft 14e eeuw en eerst na het midden van de 15e eeuw voltooid. Toren begonnen in 1406, enkele malen verbrand en in 1682 ingestort. Ter plaatse thans verhoogde achtzijdige consistoriekamer. 1882-1896 grote restauratie. Aan de noordzijde portaal uit begin 16e eeuw van baksteen en Bentheimersteen. Inwendig: Koorhek, 1597, in Vredeman de Vries-trant, door Sweer Kistemaker; preekstoel, 1617-'22 Adam Straes uit Weilburg; orgel 1719-'21 door J.C. en F.C. Schnitger kas van Jurriaan Westerman; consistoriekamer met interieur van 1688 en schilderij van de Zwolse predikanten 1691 door Hendrik ten Oever; verguld houten kaarsenkroon XVIId. Fragmenten van muurschilderingen en gewelfschilderingen uit de 15e eeuw. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Borstwerk, Rugwerk en Pedaal, 1721 gemaakt door J.C. en F.C. Schnitger. De orgelkas is van Jurriaan Westerman. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)