Witte Leeuw De Witte Leeuw in Zwolle

Diezerstraat 58

Architect: A. de Cock Cock 1666 A. de Cock

Beschrijving van Witte Leeuw De Witte Leeuw

Inleiding WINKEL met Renaissancistische BOVENWONING uit 1666 met Neo-Renaissancistische winkelpui uit ca. 1880-1890. In de kroonlijst van de onderpui is de naam van het pand "De Witte Leeuw" in reliëf aangebracht. Tot 1873 was er een likeurstokerij of bierbrouwerij gevestigd in het pand. Eind negentiende eeuw kwam het pand in het bezit van Adam Hendriksen, een hoedenverkoper, die hoogstwaarschijnlijk opdracht heeft gegeven tot het ontwerp en de voltooiing van de winkelpui. Zijn naam staat in het reliëf boven de voormalige toegang. Adam Hendriksen verbouwde het pand in 1909 en 1923. zijn zoon Gerard trok in 1936 de links aangrenzende tabakfabriek erhij. De vensters en erker in de zijgevel aan de Brouwerssteeg werden tijdens deze verbouwingen toegevoegd. Het hoekpand staat rechts van de smalle Brouwerssteeg en maakt deel uit van de zuidelijke gevelwand met winkelpanden in de Diezerstraat. De gevelwand is een onderdeel van het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht. De etalageruiten en toegangsdeur zijn vervangen door andere etalageruiten en een open ingang. De muurdammen. ornamentiek en een deel van de kozijnen zijn hierbij in tact gebleven. Omschrijving Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen en een gootlijst ap klampen. De voorgevel telt vijf vensterassen. Boven de middelste vensteras bevindt zich een dakkapel met fronton en aan weerszijden een gebeeldhouwde liggende ton met een handelsmerk geflankeerd door een hoorn des overvloeds. De pui op de begane grond bestaat uit vier muurdammen, waartussen twee grote vensteropeningen en de voormalige toegang. De winkelpui wordt aan de bovenzijde beëindigd door een kroonlijst met triglyfen en metopen. waarin de muurdammen risaleren. De muurdammen bestaan uit een hoge sokkel. een eenvoudig basement, twee kleine pilasters met zandstenen banden en ionische kapitelen. De kapitelen zijn voorzien van consoles met gebeeldhouwde koppen. evenals de sluitstenen boven de vensteropeningen. De kroonlijst en detaillering ap de muurdammen zijn uitgevoerd in zandsteen en gedeeltelijk voorzien van zandstenen knoppen. De vensters hebben bovenlichten met glas-in-lood onder segmentbogen. Het zandstenen reliëf boven de voormalige toegang met de naam Hendriksen en een wapen is ondboogvormig gesloten. Midden boven de onderpui een gevelsteen met een liggende leeuw. De vensteropeningen en boog boven de deur zijn voorzien van aanzetstenen en een sluitsteen in zandsteen. De verdiepingen tellen vijf vensterassen met zandstenen kruiskozijnen op de eerste verdieping en zandstenen kozijnen op de tweede verdieping. beide met een fijne roedenverdeling. Onder de vensters zijn zandstenen festoenen en cartouches met wapenschilden en "Anno 1666" aangebracht. Waardering De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege: - de Renaissancistische en Neo-Renaissancistische bouwstijl - de eenheid die beide bouwstijlen vormen de rijke detaillering de gaafheid van zowel bovenwoning als groot deel van onderpui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)