Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Odeon in Zwolle

Gebouw

Blijmarkt 25
8011ND Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1868 1883 (uitbr.) 1985 (gevel)
Architect: B. Reinders Reinders 1868 B. Reinders


Beschrijving van Odeon

Het gebouw van de stadsschouwburg "Odeon" is beschermd vanwege het interieur. In neo-Lodewijk XV-trant uitgevoerde schouwburgzaal (1868, vergroot 1883) met van stucversieringen voorziene balcons en ovaal koofplafond, waarvan de kooflijst gedragen wordt door consoles en het middenstuk een opengewerkte rijke versiering binnen meanderlijst bezit. De tot het schouwburgcomplex behorende manegezaal is beschermd vanwege het poortgebouw dat dateert uit 1867. Gepleisterde voorgevel met risalerende en van rustica-pleister voorziene middenpartij, getoogde vensters, cordonlijst van waaraf een halfcirkelvormig venster boven de toegangsdeuren opgaat, rechthoekige spaarvelden boven de zijvensters en houten kroonlijst. Het poortgebouw draagt een pannen zadeldak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41565
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Odeon
Blijmarkt 25, Zwolle.jpg
Locatie Blijmarkt 25
Zwolle
Huidig gebruik theatervoorstellingen met 3 zalen (459 + 219 + 75 zitplaatsen)[1]
Overig
Verdiepingen 1
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Odeon is een theater in de stad Zwolle. Het wordt samen met De Spiegel geëxploiteerd door de stichting Zwolse Theaters. Beide gebouwen zijn eigendom van de gemeente Zwolle.

Ontstaan

In het begin van de negentiende eeuw bestond de podiumkunst in Zwolle uit af en toe een muziekvoorstelling in een concertzaal aan de Bloemendalstraat, bij veel publieke belangstelling werd soms uitgeweken naar de Bethlehemkerk. Ook werden er tussen 1812 en 1814 voorstellingen georganiseerd in een loods bij de Diezerpoort.

In 1814 stond de gemeenteraad van Zwolle een gedeelte van het voormalige Jufferenconvent in de Praubstraat af aan een timmerman, die er een comediezaal bouwde en er twee voorstellingen per week, later ook concerten en andere 'vermakelijkheden' organiseerde. In 1820 kreeg het gebouw de naam Hof van Holland. In 1835 werd het publiekelijk geveild, de nieuwe eigenaars verbouwden het tot hotel.

In de jaren 1837 tot en met 1839 werden in de Hof van Holland series voorstellingen en concerten georganiseerd. Behalve zangvoorstellingen waren er voornamelijk vaudevillevoorstellingen en komische stukken te zien. In 1838 was het pand weer te koop. De nieuwe eigenaars waren de president en secretaris van het bestuur van de latere Vereniging Odéon. Deze vereniging gaf 325 aandelen uit van ieder ƒ 200,- om daarmee de aankoop, verbouwing en inrichting van een geschikt lokaal voor het tonen van 'vermakelijkheden' te bekostigen. Nadat in het najaar van 1838 ook de 'infirmerie' (het militaire hospitaal) aan de Blijmarkt was aangekocht en de beide panden verbouwd waren tot één schouwburg en concertzaal met dienstwoning, kleedkamers, sekreten en koffiekamer kon het gebouw op 9 december 1839 worden ingewijd. In aanwezigheid van 260 gasten werden in de concertzaal muziekstukken van Romberg en Haydn uitgevoerd. Nadat de gasten de rest van het gebouw hadden bezichtigd, volgde een diner van 140 couverts in de concertzaal. Op 30 december werd de schouwburgzaal ingewijd met de opvoering van de dramatische eenakter 'Le diable couleur de Rose' en de comedie 'Le mari de la veuve' van Alexandre Dumas. De avond werd besloten met een bal.

Door de jaren heen past het theater zich steeds aan de wensen van de moderne tijd aan. Dit gebeurt zowel door het veranderingen aan het pand - in 1868 is er bijvoorbeeld een grote verbouwing waarbij de schouwburgzaal de bonbonnièrezaal wordt zoals we die ook nu nog kennen - als door andere artiesten te laten optreden. En behalve voorstellingen van (landelijk bekende) artiesten, werden er ook tentoonstellingen en jaarvergaderingen, kiezersbijeenkomsten, amateuroptredens, diners en recepties gehouden.

Overname door gemeente

Het verlieslijdende theater - tot dan in handen van de vereniging - wordt in 1957 door de gemeente overgenomen. Men oppert het idee om een nieuw theater te bouwen, maar dit lijkt pas rendabel als Zwolle meer dan 70.000 inwoners heeft. Het pand ondergaat een grootscheepse verbouwing waarbij de witte gevel wordt vervangen door een moderne, vrijwel gesloten gevel van gele baksteen en natuursteen. Het interieur wordt gemoderniseerd en opgeknapt. De vereniging Odéon wordt geliquideerd. De exploitatie van Odeon wordt in handen gegeven van de gemeentelijke stichting Schouwburg Odeon.

In later jaren worden de Manege en de Aloysiusschool aan de schouwburg toegevoegd, er komt daarmee ruimte voor een zijtoneel, werkplaats, kantine en kantoren.

Halverwege de jaren 80 heeft de gemeente het theater opnieuw verbouwd. Het toneel wordt verbreed en de loges verdwijnen. Ook de concertzaal (die op de plek van de eerdere tuin is gebouwd) wordt verbouwd tot theaterzaal, de huidige Dommerholtzaal. De door velen verfoeide gevel verdwijnt. De vroegere witte gevel wordt weer enigszins hersteld, het bordes en het balkon met pilaren komt echter niet weer terug.

De Schouwburgzaal (tegenwoordig Hemminkzaal geheten) blijft door de jaren heen, ondanks alle restauraties en verbouwingen, steeds authentiek. De zaal staat inmiddels op de Rijksmonumentenlijst en is een van zes bonbonnièrezalen in Nederland.

In 1998 werd Schouwburg Odeon geprivatiseerd. Hoewel de gemeente Zwolle de 70.000 inwoners al lang is gepasseerd, duurt het tot 2006 voor er een nieuwe theaterzaal komt. De gemeente Zwolle geeft de architecten Greiner en Van Goor opdracht tot de bouw van een grote zaal waarin ook grotere musicals, opera's, balletten en symfonische muziek kunnen worden geprogrammeerd, iets wat in Odeon al jaren niet meer mogelijk was. In september 2006 wordt het nieuwe theater De Spiegel aan het Spinhuisplein geopend. De exploitatie komt in handen van de stichting schouwburg Odeon, die nu Stichting Zwolse Theaters gaat heten.

Eind 2006 is Odeon opnieuw verbouwd, voornamelijk als opknapbeurt en om in de Manegezaal het Filmtheater Fraterhuis te kunnen onderbrengen dat dringend een tweede zaal behoeft.[2]

Externe linkMonumenten in de buurt van Odeon in Zwolle

Stalhouderij Voorm. stalhouderij (deel van Celecomplex)

Blijmarkt 21
Zwolle
Hoek Papenstraat (behoort bij Cele-complex). Voormalige stalhouderij. Gepleisterde lijstgevel met verhoogd middengedeelte met halfronde beë..

Hoekpandje met verminkte gevel met zandstenen blokken in de ontlastingsbogen en zandstenen waterlijsten

Blijmarkt 19
Zwolle
Verminkt 17e eeuwse hoekpandje met zandstenen blokken in de ontlastingsbogen en zandstenen waterlijsten.

Fundatie Museum De Fundatie (voorm. Paleis van Justitie)

Blijmarkt 18
Zwolle
Paleis van Justitie. Neoclassicistisch gebouw uit 1838 met aan twee zijden door frontons gedekte zuilenportieken.

Notarieel Archief

Blijmarkt 18
Zwolle
Omschrijving Het NOTARIEEL ARCHIEF is over drie bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, in rode baksteen met zandstenen spek..

Twee muren in neoclassicistische vormgeving

Blijmarkt 18
Zwolle
Omschrijving Beide MUREN zijn identiek vormgegeven. Ze zijn witgepleisterd en geleed door drie ondiepe nissen onder eenvoudig geprofileerde..

Kaart & Routeplanner