Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dominicanenklooster en -kerk in Zwolle

Kerkelijk Gebouw

Assendorperstraat 27
8012DE Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1899-1901 1933 (herstel na brand) 1985-'95 (rest.) 1901 1899-1901 1933 (herstel na brand) 1985-'95 (rest.)
Architect: J. Kayser m.m.v. C.C. Pickel A. van Tol (1985-'95) Kayser J 1902 J. Kayser m.m.v. C.C. Pickel A. van Tol (1985-'95)


Beschrijving van Dominicanenklooster en -kerk

DOMINICANENKLOOSTER EN -KERK, 1900-1902, J.Kayser, in samenwerking met de Duitse architect G.Pickel. Indrukwekkend neogotisch complex, bestaande uit een kruisbasiliek in aan de vroege gotiek ontleende vormen en daarnaast een klooster, bestaande uit vier vleugels rond een met kruisribgewelven overkluisde kruisgang. De kerk heeft schoorbogen en een door veelhoekige traptorens geflankeerde voorgevel. Op de kruising een zeskantige houten toren. Het inwendige heeft zwart-granieten gepolijste zuilen met rijk gehouwen bladkapitelen, een triforium bestaande uit driepasnissen op zuiltjes en kruisribgewelven. Tegen de oostgevel van het transept veelhoekig gesloten kapellen. Diep eenbeukig koor, waarin gebrandschilderde ramen, koorbanken en orgel uit de bouwtijd. Ciborium door Jan Eloy Brom en Jan Stuyt. Rijk gebeeldhouwd neogotisch sacramentshuis in een der kapellen tegen de linker dwarsschipvleugel. Het klooster heeft een voorgevel, waarvan de middenpartij een trapgevel, geflankeerd door veelhoekige traptorens bezit. Vensters met stenen kruiskozijnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dominicanenklooster Zwolle
Dominicanenkerk2.JPG
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Overijssel
Plaats Zwolle
Religie Rooms-katholiek
Kloosterorde Dominicanen
Gebouwd in 1890-1901
Gewijd aan Thomas van Aquino
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  41547
Architectuur
Architect(en)  Johannes Kayser
Portaal  Portaalicoon   Religie

De Dominicanenkerk en -klooster vormen een neogotisch complex in Zwolle aan de Assendorperstraat in de wijk Assendorp. De kerk staat onder de Zwollenaren ook wel bekend als de Paterskerk of Thomaskerk. Het aangrenzende Dominicanenklooster huisvest de Dominicanen.

De bouw van de kerk en het klooster, ontworpen door de architect Johannes Kayser, begon op 3 mei 1890. De eerste steen werd op deze dag gelegd door algemeen overste Ludovicus Theissling. De inwijding had plaats op 12 december 1901. Sinds 1580 waren de Dominicanen niet meer in Zwolle geweest. Tot 1965 was het een open kloosterkerk, daarna werd het het rectoraat (parochie) St. Thomas van Aquino.

De kerk en het klooster zijn gebouwd op grond waar eerst de boerderij van het echtpaar Van de Vegte-Beumer stond. Zij stelden de grond beschikbaar voor de bouw op voorwaarde dat ze er mochten blijven wonen tot hun dood. In totaal heeft de bouw van het complex 339.180 gulden gekost.

De kerk is een kruisbasiliek. Een binnentuin wordt omsloten door de kerk en het klooster. Ondanks dat er om de kerk en het klooster twee drukke wegen liggen, heerst er in de binnentuin een absolute stilte.

Het zeer grote kloostercomplex is in carrévorm gebouwd met de kerk aan een van de vier zijden. Oorspronkelijk was het in gebruik als opleidingsinstituut voor novicen. In de hoogtijdagen woonden hier tachtig Dominicanen. De opleiding werd in 1966 beëindigd en de kloostergemeenschap vergrijsde. Een deel der ruimte werd aan de Rijksgebouwendienst verhuurd. In 1977 werd het besluit genomen om de gemeenschap nieuw leven in te blazen.

Hedendaags wonen er nog zo'n 7 dominicanen in het klooster[1]. Er zijn veel naar buiten gerichte activiteiten.

Fotogalerij

Referenties

Externe link


Monumenten in de buurt van Dominicanenklooster en -kerk in Zwolle

Woonhuis in traditionalistische bouwstijl

Van Nahuysplein 13
Zwolle
Inleiding WOONHUIS in oorsprong 19e eeuws, rond 1935 in huidige verschijningsvorm gebouwd in de hoek van het Van Nahuysplein, het voormalig..

Fontein

Van Nahuysplein 2
Zwolle
Centraal op het voormalige Sassenpoortsbolwerk (thans Van Nahuysplein) gelegen FONTEIN, geschonken in 1892 door de Zwolsche burgerij aan bur..

Gepleisterd pand zonder verdieping met door pannen gedekt zadeldak, dat links aansluit tegen een puntgevel

Van Nahuysplein 18
Zwolle
Gepleisterd pand met voorgevel van midden 19e eeuws karakter. Huis zonder verdieping met door pannen gedekt zadeldak, dat links aansluit teg..

Pand met door gebogen fronton bekroonde gepleisterde klokgevel

Van Nahuysplein 22
Zwolle
Pand met gepleisterde klokgevel, bekroond door gebogen fronton. XVIIId.

Sassenpoort

Sassenstraat 51
Zwolle
Sassenpoort. Vermoedelijk dagtekenend uit 1409. Aan de landzijde twee hoektorens, die van rond in achtzijdig overgaan; ertussen in een mezek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)