Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Perkaan in Wezup

Boerderij

Wezuperstraat 2
7852TG Wezup (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: mog. 18e eeuw (kern) 1800 mog. 18e eeuw (kern)


Beschrijving van Perkaan

19e eeuws boerderij-complex, bestaande uit boerderij van het langdeeltype, twee grote schuren en bakhuis. De boerderij is opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijk gecementeerde plint en wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden; twee topschoorstenen. Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis is deels in gebruik als cafe; bedsteden- en kasten-wand. De parallel aan de straat gelegen voorgevel is uitgerust met vier zesruitsschuifvensters met luiken; een gepaneelde en een strokendeur, beide met bovenlicht; onderlangs de dakvoet een bakstenen tandlijst; staafankers. De kopse gevel is voorzien van een T-vormig opkamervenster met luiken, waaronder onderkeldering, en twee zoldervensters met luiken; bakstenen tandlijst; staafankers. In de lange achtergevel T-vensters, een getralied keldervenster en een strokendeur met bovenlicht. Het bedrijfsgedeelte is uitgerust met verschillendsoortige stalvensters in de zijgevels en getoogde baanderdeuren met te weerszijden daarvan een vierruitsvenster en een staldeur in de eindgevel; staafankers; windveren. De beide schuren zijn deels uit baksteen, deels uit hout opgetrokken, worden gedekt door een rieten schilddak en zijn gedeeltelijk met stro bekleed. Het bakhuis is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; deuren en vensters; waaronder met gietijzeren tracering; windveren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41535
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Perkaan in Wezup

Middenlangsdeelboerderij onder aan achterzijde afgewolfd rieten schilddak

Westeinde 12
Wezup (Gemeente Coevorden)
19e eeuwse uit baksteen opgetrokken BOERDERIJ van het middenlangsdeeltype, onder aan achterzijde afgewolfd rieten schilddak met topschoorste..

Boerderij onder monumentaal rieten schilddak

Westeinde 14
Wezup (Gemeente Coevorden)
Boerderij uit de 18e eeuw onder monumentaal met riet gedekt schilddak. Het woongedeelte bezit vensters met zesruitsschuiframen.

Middenlangsdeelboerderij onder aan achterzijde afgewolfd grotendeels rieten schilddak

Westeinde 16
Wezup (Gemeente Coevorden)
19e eeuws uit baksteen opgetrokken boerderij van het middenlangsdeeltype, onder aan achterzijde afgewolfd en grotendeels met riet gedekt sch..

Boerderij met achterbaander en onderschoer onder rieten schilddak

Klooster 17
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
In aanleg 17e eeuws (1679) Drentse boerderij met achterbaander en onderschoer. Het uit rode baksteen opgetrokken gebouw verbreedt zich naar ..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf

Marktstraat 3
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ aan de brink gelegen en in aanleg 18e-eeuws met bouwkundige aanpassingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in een tr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)