Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander en onderschoer onder rieten schilddak in Zweeloo

Boerderij

Klooster 17
7851AH Zweeloo (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 17e eeuw (kern) 1700 17e eeuw (kern)


Beschrijving van Boerderij met achterbaander en onderschoer onder rieten schilddak

In aanleg 17e eeuws (1679) Drentse boerderij met achterbaander en onderschoer. Het uit rode baksteen opgetrokken gebouw verbreedt zich naar de achterzijde met een sprong en wordt gedekt door een rieten schilddak met aan de voorzijde klein overstek. Topschoorsteen. Twee zesruitsschuifvensters en strokendeur in de voorgevel; gekoppelde vierruiters met luiken, twee zesruitsschuifvenster met bovenlicht en stalvensters in rechterzijgevel, die is voorzien van stroomlaag. Onderschoer met houten baanderdeuren. Het woongedeelte bevat nog lemen vloeren, waarlangs rand plavuizen; met leem bestreken wanden; twee 19e eeuwse zwevende houten schouwen met eenvoudig geprofileerde boezem en tegels met florale en figuratieve motieven; in beide woonruimten bedsteden- en kastenwanden; een wand daarvan met spinde, houtgeschilderd en van een kader voorzien. Houten latei met opschrift 1679. Op het met keitjes bestrate erf houten schuurtje onder rieten zadeldak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41514
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander en onderschoer onder rieten schilddak in Zweeloo

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf

Marktstraat 3
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ aan de brink gelegen en in aanleg 18e-eeuws met bouwkundige aanpassingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in een tr..

Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur

Klooster 3
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding DUBBEL WOONHUIS met aan een zijde een aangebouwde SCHUUR in een ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vanwege de afwijkende bouwvorm v..

Boerderij met achterbaander

Kruisstraat 18
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Boerderij met achterbaander. Bedrijfsgedeelte bij restauratie geheel vernieuwd. In woongedeelte ramen met kalf en kleine roedenverdeling her..

Smederij

De Wheem 2
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding SMEDERIJ in hoofdvorm daterend uit 1920. In dat jaar werd in opdracht van H. Masseling te Zweeloo een oudere smederij vervangen,..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
BIJSCHUUR scheef achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditioneel ambachtelijke wijze. Omschrijving Houten bijschuur met ankerba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met achterbaander en onderschoer onder rieten schilddak in Zweeloo

Foto's (30)

Alle 30 foto's weergeven