Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetsierswoning, koetshuis en paardenstal in Voorschoten

Kasteel Buitenplaats

Benvenutolaan 8
2253AH Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1856


Beschrijving van Koetsierswoning, koetshuis en paardenstal

Voormalige, langwerpig en deels wit en deels groen gepleisterde KOETSIERSWONING, KOETSHUIS EN PAARDESTAL aan de zuidwestzijde van de buitenplaats, onder met grijze pannen gedekt zadeldak. In de ZO-gevel van de voormalige koetsierswoning een gevelsteen met jaartal 1856. De voormalige paardestal werd recentelijk tot woning verbouwd. De drie 6-ruitsschuifvensters van deze woning zijn van recente datum en voor de historische buitenplaats van ondergeschikte betekenis. In de ZW-gevel van de voormalige koetsierswoning twee 19e-eeuwse schuifvensters met 6-ruitsindeling en een 19e-eeuwse deuromlijsting, bestaande uit twee staande lijsten met blokmotief bekroond door een kroonlijst. Aan ZO-gevel op beganegrond-niveau een 5-ruitsvenster en in de topgevel een openslaand 4-ruitsramen. Aan daklijst topgevel geprofileerde waterborden. Aan de NW-gevel van de voormalige paardestal een houten voormalig koetshuis onder vlak zadeldak uit eind 19e eeuw met grote schuifdeur met 12-ruitsvenster in het hart van de NW-gevel en een kleinere schuifdeur met een 8-ruitsvenster ten zuidoosten hiervan; onder beide vensters een motief bestaande uit een op elkaar geprojecteerd concaaf en convex houten profiel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414864
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetsierswoning, koetshuis en paardenstal in Voorschoten

Koninklijke Van Kempen & Begeer

Leidseweg 219
Voorschoten
Van het in oorsprong in 1858 ten behoeve van de destijds "Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren waren" genaamde firma van..

Huis Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
HOOFDGEBOUW. In de zuidwesthoek van het terrein van de historische buitenplaats gelegen twee verdiepingen hoge in rode Rijnsteen opgetrokken..

Tuinaanleg Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
AANLEG VAN DE BUITENPLAATS. In de huidige aanleg van Berbice zijn twee fasen te onderscheiden. Het grootste deel van de historische tuin en ..

Hardstenen Lodewijk XVI postament Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
Hardstenen Lodewijk XVI POSTAMENT uit de 18e eeuw aan de gebogen zuidwestoever van de vijver in landschapsstijl.

Pijlers met hekwerk Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
PIJLERS MET HEKWERK. Twee bakstenen hekpijlers, met eenvoudig 18e-eeuws smeedijzeren draaihek met tralies, bekroond door twee 18e-eeuwse har..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)