Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Retranchementen-muur Berbice in Voorschoten

Tuin Park Landgoed

Leidseweg 225
2253JA Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: ca.1700


Beschrijving van Retranchementen-muur Berbice

In het oosten van het park gelegen bakstenen RETRANCHEMENTEN-MUUR uit ca. 1700, die waarschijnlijk door Pieter de la Court van der Voort aan de noordwestzijde van de tegenwoordig grotendeels verdwenen boomgaard werd gebouwd. De zogeheten retranchementen-muur, die een zeldzame variant is van het type slangemuur, heeft geen golvend verloop, maar bestaat uit een muur van rechte terugliggende en vooruitspringende vlakken, die onder schuine hoek met elkaar zijn verbonden. Aan de zuidwestzijde van de muur, die als perzikkenmuur dienst deed, een poort met getoogde bovenzijde. De noordoostzijde van de muur eindigt in een onder een rechte hoek vooruitspringend muurvlak, gebouwd tot kering van de wind. Muur gedeeltelijk nog gedekt met hardstenen platen en bepleisterde rollaag. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414860
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Retranchementen-muur Berbice in Voorschoten

Tuinmuur ten noordoosten van de oranjerie van Berbice

Leidseweg 225
Voorschoten
TEN NOORDOOSTEN VAN DE ORANJERIE GELEGEN TUINMUUR. Bakstenen deels gepleisterde laat 17e-eeuwse muur, aan de voorzijde door bakstenen steunb..

Tuinmuur ten zuiden van de oranjerie van Berbice

Leidseweg 225
Voorschoten
TEN ZUIDEN VAN DE ORANJERIE GELEGEN TUINMUUR. Bakstenen laat 17e-eeuwse muur aan de achterzijde met bakstenen steunberen gestut, die de lang..

Portierswoning Berbice

Leidseweg 223
Voorschoten
PORTIERSWONING. Bij de toegangsbrug gelegen, deels onderkelderd, een verdieping hoog, op rechthoekige grondplan, opgetrokken in rode en gele..

Toegangsbrug waarop ijzeren hek met balustrade

Leidseweg 223
Voorschoten
TOEGANGSBRUG WAAROP IJZEREN HEK MET BALUSTRADE. Van boven vlakke en aan de zijkanten uitzwenkende bakstenen toegangsbrug van de buitenplaats..

Huis Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
HOOFDGEBOUW. In de zuidwesthoek van het terrein van de historische buitenplaats gelegen twee verdiepingen hoge in rode Rijnsteen opgetrokken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)