Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portierswoning Berbice in Voorschoten

Woonhuis

Leidseweg 223
2253AE Voorschoten
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Portierswoning Berbice

PORTIERSWONING. Bij de toegangsbrug gelegen, deels onderkelderd, een verdieping hoog, op rechthoekige grondplan, opgetrokken in rode en gele baksteen, onder zadeldak met fraaie en rijk bewerkte windveren en gootlijsten in 'chaletstijl'. Ingang aan de noordoostzijde. Aan zuidoostgevel op beganegrond-niveau twee rechthoekige vensters met luiken en keperboogvormige bovendorpel; in topgevel een idem zonder luik. Aan zuidwestgevel naar oprit gericht een aanbouw onder zadeldak met rijk bewerkte windveren, gootlijsten en makelaar in 'chaletstijl', met deur met 4-ruitsramen en aan de zuidoostzijde met venster met ruitvormige roedenverdeling. In de aanbouw van de portierswoning de stichtingssteen met de tekst :"Mattheus van Kempen 1893 (...)". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414859
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portierswoning Berbice in Voorschoten

Toegangsbrug waarop ijzeren hek met balustrade

Leidseweg 223
Voorschoten
TOEGANGSBRUG WAAROP IJZEREN HEK MET BALUSTRADE. Van boven vlakke en aan de zijkanten uitzwenkende bakstenen toegangsbrug van de buitenplaats..

Huis Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
HOOFDGEBOUW. In de zuidwesthoek van het terrein van de historische buitenplaats gelegen twee verdiepingen hoge in rode Rijnsteen opgetrokken..

Tuinaanleg Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
AANLEG VAN DE BUITENPLAATS. In de huidige aanleg van Berbice zijn twee fasen te onderscheiden. Het grootste deel van de historische tuin en ..

Hardstenen Lodewijk XVI postament Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
Hardstenen Lodewijk XVI POSTAMENT uit de 18e eeuw aan de gebogen zuidwestoever van de vijver in landschapsstijl.

Pijlers met hekwerk Berbice

Leidseweg 221
Voorschoten
PIJLERS MET HEKWERK. Twee bakstenen hekpijlers, met eenvoudig 18e-eeuws smeedijzeren draaihek met tralies, bekroond door twee 18e-eeuwse har..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)