Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harinxmastate, tuinmanswoning in Beetsterzwaag

Woonhuis

Kerkepad Oost 47
9244CC Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Harinxmastate, tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Een verdieping hoge aan de westzijde van de oprijlaan gelegen tuinmanswoning op rechthoekig dwarse plattegrond onder een met blauwe Friese golfpannen gedekt zadeldak waarlangs ornamentele daklijst, uit ca. 1900. De gevels zijn grijs gepleisterd en voorzien van een blokmotief. Voor(zuid-)gevel is in drie travee├źn geleed. Centraal gelegen de ingangspartij, bestaande uit een deur met gedeeld bovenlicht, dat aan de bovenzijde en omgaand tot halverwege de zijkanten met een sierprofiel waarin in het midden een rocaille-achtige kuif is omlijst. Ter weerszijden twee vensters van recente datum, gevat in de oorspronkelijke kozijnen, die met een aan de ingangspartij identiek profiel worden omlijst. Aan de oostgevel op beganegrond-niveau een kozijn met blind venster omlijst met een aan de voorgevel identiek profiel. Op eerste-verdieping-niveau twee kleine vensters met diagonale roedenverdeling ter weerszijden van een iets groter rechthoekig blind veld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414351
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Harinxmastate, tuinmanswoning in Beetsterzwaag

Harinxmastate, gebouwtje in gele baksteen

Van Harinxmaweg 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
GEBOUWTJE IN GELE BAKSTEEN. In ruineuze staat verkerend gebouwtje uit de 19e eeuw, opgetrokken in gele baksteen, op rechthoekig grondplan on..

Harinxmastate, koetshuis annex koetsierswoning

Van Harinxmaweg 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING. Aan de westzijde van de oostelijk gelegen oprijlaan even ten noordoosten van het huis gesitueerd koetshuis ..

Harinxmastate, westelijk toegangshek

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
WESTELIJK TOEGANGSHEK. Gietijzeren dubbel draaihek bij de ten westen van het hoofdgebouw gelegen oprit met van pijlvormige bekroning voorzie..

Harinxmastate, muur langs voorm. moestuin en boomgaard

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
BAKSTENEN MUUR langs voormalige moestuin en boomgaard, uit de 19e eeuw in twee door een houten schutting verbonden delen, die de voormalige ..

Harinxmastate, hondenhok

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
HONDEHOK. Houten hondehok uit ca. 1900, even ten oosten van de oostgevel van het huis geplaatst, voorzien van een naar het westen gerichte r..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)