Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harinxmastate, koetshuis annex koetsierswoning in Beetsterzwaag

Kasteel Buitenplaats

Van Harinxmaweg 3
9244CJ Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1877
Architect: H.R. Stoett Stoett HR 1877 H.R. Stoett


Beschrijving van Harinxmastate, koetshuis annex koetsierswoning

KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING. Aan de westzijde van de oostelijk gelegen oprijlaan even ten noordoosten van het huis gesitueerd koetshuis annex koetsierswoning uit de tweede helft van de 19e eeuw, waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van Herman Willem Stoett, die in 1877 verbouwingen aan het hoofdgebouw uitvoerde. De voorgevel van het twee verdiepingen hoge koetshuis onder een omlopend door blauwe Friese golfpannen gedekt schilddak, wordt door een ook langs de overige gevels omlopend hoofdgestel afgesloten, waarvan de geprofileerde goot met mutulus met guttae de lijst vormt. In de iets uitgebouwde middentravee van de in drie travee├źn gelede voorgevel op beganegrond-niveau een houten dubbele draaideur met bovenlicht met 16-ruitsindeling. Erboven, op eerste-verdieping-niveau twee vensters met 24-ruitsindeling. Links en rechts van de middentravee op beganegrond-niveau een houten dubbele draaideur, iets lager van afmeting dan de centrale deur, met boven elke deur op eerste-verdieping-niveau een venster met 24-ruitsindeling. Het koetshuis is door een smalle hals onder met blauwe Friese golfpannen gedekt zadeldak met de koetsierswoning verbonden. De voorgevel van de een verdieping hoge onder met blauwe Friese golfpannen gedekt zadeldak overkapte koetsierswoning, die met haar rug naar het koetshuis is gericht, is in drie traveeen geleed. Centraal gelegen de rechthoekige ingangspartij, bestaande uit een iets terugliggende voordeur met bovenlicht en bordes. De ingangspartij is van een eenvoudige omlijsting voorzien, die centraal aan de bovenzijde door een rocaille-motief wordt bekroond. Ter weerszijden twee dubbele naast elkaar gelegen schuifvensters met 6-ruitsindeling voorzien van een aan de ingangspartij identieke omlijsting en bekroning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414350
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Harinxmastate, koetshuis annex koetsierswoning in Beetsterzwaag

Harinxmastate, gebouwtje in gele baksteen

Van Harinxmaweg 3
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
GEBOUWTJE IN GELE BAKSTEEN. In ruineuze staat verkerend gebouwtje uit de 19e eeuw, opgetrokken in gele baksteen, op rechthoekig grondplan on..

Harinxmastate, westelijk toegangshek

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
WESTELIJK TOEGANGSHEK. Gietijzeren dubbel draaihek bij de ten westen van het hoofdgebouw gelegen oprit met van pijlvormige bekroning voorzie..

Harinxmastate, muur langs voorm. moestuin en boomgaard

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
BAKSTENEN MUUR langs voormalige moestuin en boomgaard, uit de 19e eeuw in twee door een houten schutting verbonden delen, die de voormalige ..

Harinxmastate, hondenhok

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
HONDEHOK. Houten hondehok uit ca. 1900, even ten oosten van de oostgevel van het huis geplaatst, voorzien van een naar het westen gerichte r..

Harinxmastate: Lodewijk XV-sokkel met zonnewijzer

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Stenen gebuikte LODEWIJK XV SOKKEL op het gazon ten noorden van het huis, uit de 18e eeuw, waarboven een zonnewijzer van recente datum.

Kaart & Routeplanner