Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harinxmastate, tuin- en park in Beetsterzwaag

Tuin Park Landgoed

Van Harinxmaweg 1
9244CJ Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1845 1845 ca. 1845
Architect: L.P. Roodbaard Roodbaard 1845 L.P. Roodbaard


Beschrijving van Harinxmastate, tuin- en park

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, bestaande uit drie delen. Rondom het huis een park in landschapsstijl door Lucas Pieters Roodbaard rond circa 1845 ontworpen, bestaande uit: een ruim gazon voor (ten zuiden van) het huis met enkele solitairen (beuk), dat door een strook Rhododendrons van de Van Harinxmaweg wordt afgescheiden. Aan de zuidzijde van het huis zijn aan de hand van de taludvorming van de grasmat nog enkele sporen zichtbaar van een verdwenen geometrische terrassen-aanleg uit het begin van deze eeuw. Verder vanuit het zuidwesten, vanaf de Van Harinxmaweg een oprit met gebogen verloop naar de westgevel van het huis; ten noorden van het huis een geaccidenteerde aanleg in landschapsstijl, met slingervijver, omgeven door open ruimten met solitairen (beuk en eik) en heesters (Rhododendrons) en bosgedeelten (beuk, naaldhout en eik) en door slingerpaden doorsneden. Aan de NW-zijde van het gazon achter het huis bevindt zich het gedeeltelijk bewaarde ovale omgrenzingsplan van een 19de-eeuwse bleek, die omgeven wordt door een gedeeltelijk bewaard gebleven beukenhaag in de vorm van een halve ovaal. Het Roodbaard-park wordt doorkruist door een rechte oprijlaan met eiken in enkel-verband. Ten oosten van deze laan het gedeelte met aan de zuidzijde een komvormige weide, omgeven door bomen en heesters en fragmenten van een aanleg van slingerpaden. Ten noorden van de weide de omgrenzing in landschapsstijl van de voormalige moestuin en boomgaard. Aan de overzijde van de Van Harinxmaweg, ten zuiden van het huis, het "overpark", bestaande uit een rechthoekige weide met enkele solitairen, die in visueel opzicht vanuit het huis in de aanleg in landschapsstijl een belangrijke open rol vervult. Het ten noorden van de Van Harinxmaweg gelegen Roodbaard-park is gelegen in een ruim geometrisch lanenstelsel van eik en beuk in enkel-verband, dat is aangelegd ter ontsluiting, omlijsting en geleding van de tot de historische buitenplaats behorende agrarische- en bospercelen. Het omgrenzingsplan van dit lanenstelsel, dat uit een met aan weerszijden van een greppel voorziene laansingel (beuk en eik in enkel-verband) bestaat, vormt een rechthoekige figuur. Oorspronkelijk behoorde dit lanenstelsel en deze agrarische bospercelen tot een landgoed uit het begin van de 19e eeuw of uit de 18e eeuw, waarvan het bestaan aan de geschiedenis van Harinxmastate voorafgaat en waarvan de aanleg vanaf omstreeks circa 1850 in zijn totaliteit deel uit maakt van de historische aanleg van Harinxmastate. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414349
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Harinxmastate, tuin- en park in Beetsterzwaag

Harinxmastate, westelijk toegangshek

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
WESTELIJK TOEGANGSHEK. Gietijzeren dubbel draaihek bij de ten westen van het hoofdgebouw gelegen oprit met van pijlvormige bekroning voorzie..

Harinxmastate, muur langs voorm. moestuin en boomgaard

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
BAKSTENEN MUUR langs voormalige moestuin en boomgaard, uit de 19e eeuw in twee door een houten schutting verbonden delen, die de voormalige ..

Harinxmastate, hondenhok

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
HONDEHOK. Houten hondehok uit ca. 1900, even ten oosten van de oostgevel van het huis geplaatst, voorzien van een naar het westen gerichte r..

Harinxmastate: Lodewijk XV-sokkel met zonnewijzer

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Stenen gebuikte LODEWIJK XV SOKKEL op het gazon ten noorden van het huis, uit de 18e eeuw, waarboven een zonnewijzer van recente datum.

Harinxmastate, hoofdgebouw

Van Harinxmaweg 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Harinxmastate. In landschappelijke aanleg gelegen zeven travee├źn breed landhuis in neoclassicistische trant, gebouwd in 1843 voor grietman..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)