Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel in Amstelveen

Tuin Park Landgoed

Amsteldijk Noord 55
1183TE Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Tuinkoepel

TUINKOEPEL. Aan de ZO-hoek aan de oostelijke en zuidelijke grenssloot van de aanleg gelegen zeszijdige houten tuinkoepel uit ca. 1900 in neo-renaissance-stijl, met tentdak met bolle schilden en aan de zuidzijde van drie schuin tegen elkaar geplaatste kleinere schilden voorzien. De koepelkamer, die uitzicht biedt op de Amstel en het omringende land aan deze zijde is van een onderbouw voorzien waarin aan de west-, zuid- en oostzijde een blokmotief en waarvan de west- en zuidzijde naar onderen uitzwenkt. Centraal aan de noordzijde de ingangspartij, bestaande uit een enkele draaideur met enkel-ruitsvenster en bovenlicht met 8-ruitsvenster, aan weerszijden geflankeerd door gecanneleerde pijlers op vaasvormige consoles en met Korintische kapitelen, die een fries met trigliefen en een tympaan schragen. Links en rechts van de ingangspartij een enkel-ruitsvenster met bovenlicht met 6-ruitsindeling. Westgevel: een venster met 2-ruitsindeling met bovenlicht met 10-ruitsindeling. Zuidgevel: centraal gelegen een venster als aan westzijde, aan de ZW-zijde een enkel-ruitsvenster met bovenlicht met 6-ruitsindeling en aan ZO-zijde een aan de ZW-zijde identiek venster. Oostgevel: een venster als aan westgevel. De ingang van de koepel is te bereiken via een trap van zes treden naar een galerij met balustervormige balustrade, die aan de noord- en oostgevel omgaat. De gevels zijn omgaand van een kroonlijst voorzien waarin simaaslijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel in Amstelveen

Wester-Amstel: historische tuin- en parkaanleg

Amsteldijk Noord 55
Amstelveen
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische tuin- en parkaanleg van Westeramstel zijn nog delen van de historische structuur bewaard..

Wester-Amstel: toegangsbrug met pijlers en toeganshek

Amsteldijk Noord 55
Amstelveen
TOEGANGSBRUG MET PIJLERS EN TOEGANGSHEK uit de 18e eeuw over de gracht aan de oostgrens van de historische aanleg. Bakstenen dam als rondboo..

Wester-Amstel: hoofdgebouw

Amsteldijk Noord 55
Amstelveen
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd hoofdgebouw van voor 1730 (gravure Rademaker) op rechthoekige grondslag, waarvan het deel dat aan de voorgevel doo..

De Zwaan

Binnenweg 2
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Poldermolen "de zwaan", achtkantige bovenkruier.

Mijlpaal, obelisk, banne van Amsterdam

Amsteldijk Noord 65
Amstelveen
Mijlpaal, obelisk, banne van Amsterdam, 1625.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)