Wester-Amstel: toegangsbrug met pijlers en toeganshek in Amstelveen

Amsteldijk Noord 55
1183TE Amstelveen

Beschrijving van Wester-Amstel: toegangsbrug met pijlers en toeganshek

TOEGANGSBRUG MET PIJLERS EN TOEGANGSHEK uit de 18e eeuw over de gracht aan de oostgrens van de historische aanleg. Bakstenen dam als rondboogbrug aan de voor(oost-)zijde uitzwenkend en aan de achter(west-)zijde boogsgewijs overgaand in een keermuur. Aan weerszijden van de oostzijde van de brug een eenvoudige ijzeren balustrade van smeedijzeren stijlen (balusters) en leuningen, die aan haar westzijde gevat is in twee aan de westzijde van de rondboogbrug geplaatste monumentale natuurstenen samengestelde pijlers in Lodewijk XV-stijl, met lijsten waarin blokmotief aan weerszijden en geprofileerde lijsten met aan de bovenzijde een rocaille-ornament aan de voor- en achterzijden. De pijlers, die door een rijk bewerkt vaasvormig ornamentstuk boven geprofileerde dekplaten worden bekroond, omlijsten een sier-smeedijzeren dubbelhek. Het hek wordt omgeven door een band met een elkaar afwisselend hol en bol motief en is aan de bovenzijde van een bekroning van voluutvormig krulwerk voorzien. In smeedijzer in het linker hek bovenaan de letters WESTER en in het rechter hek bovenaan de letters AMSTEL. Aan weerszijden van het hek zijn de vleugel-muren in het verlengde van de pijlers met natuurstenen platen bekleed, waardoor het verticale effect van de pijlers vanaf deze zijden wordt versterkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)