Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wester-Amstel: toegangsbrug met pijlers en toeganshek in Amstelveen

Tuin Park Landgoed

Amsteldijk Noord 55
1183TE Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Wester-Amstel: toegangsbrug met pijlers en toeganshek

TOEGANGSBRUG MET PIJLERS EN TOEGANGSHEK uit de 18e eeuw over de gracht aan de oostgrens van de historische aanleg. Bakstenen dam als rondboogbrug aan de voor(oost-)zijde uitzwenkend en aan de achter(west-)zijde boogsgewijs overgaand in een keermuur. Aan weerszijden van de oostzijde van de brug een eenvoudige ijzeren balustrade van smeedijzeren stijlen (balusters) en leuningen, die aan haar westzijde gevat is in twee aan de westzijde van de rondboogbrug geplaatste monumentale natuurstenen samengestelde pijlers in Lodewijk XV-stijl, met lijsten waarin blokmotief aan weerszijden en geprofileerde lijsten met aan de bovenzijde een rocaille-ornament aan de voor- en achterzijden. De pijlers, die door een rijk bewerkt vaasvormig ornamentstuk boven geprofileerde dekplaten worden bekroond, omlijsten een sier-smeedijzeren dubbelhek. Het hek wordt omgeven door een band met een elkaar afwisselend hol en bol motief en is aan de bovenzijde van een bekroning van voluutvormig krulwerk voorzien. In smeedijzer in het linker hek bovenaan de letters WESTER en in het rechter hek bovenaan de letters AMSTEL. Aan weerszijden van het hek zijn de vleugel-muren in het verlengde van de pijlers met natuurstenen platen bekleed, waardoor het verticale effect van de pijlers vanaf deze zijden wordt versterkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 414347
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wester-Amstel: toegangsbrug met pijlers en toeganshek in Amstelveen

Wester-Amstel: historische tuin- en parkaanleg

Amsteldijk Noord 55
Amstelveen
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische tuin- en parkaanleg van Westeramstel zijn nog delen van de historische structuur bewaard..

Tuinkoepel

Amsteldijk Noord 55
Amstelveen
TUINKOEPEL. Aan de ZO-hoek aan de oostelijke en zuidelijke grenssloot van de aanleg gelegen zeszijdige houten tuinkoepel uit ca. 1900 in neo..

Wester-Amstel: hoofdgebouw

Amsteldijk Noord 55
Amstelveen
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd hoofdgebouw van voor 1730 (gravure Rademaker) op rechthoekige grondslag, waarvan het deel dat aan de voorgevel doo..

De Zwaan

Binnenweg 2
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Poldermolen "de zwaan", achtkantige bovenkruier.

Mijlpaal, obelisk, banne van Amsterdam

Amsteldijk Noord 65
Amstelveen
Mijlpaal, obelisk, banne van Amsterdam, 1625.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)