Hervormde kerk, hekwerk met in aanleg oudere keermuur en dorpspomp in Dronryp

Tsjerkebuorren 1
9035BA Dronryp (gemeente Menameradiel)

Beschrijving van Hervormde kerk, hekwerk met in aanleg oudere keermuur en dorpspomp

19e eeuws hekwerk met in aanleg oudere keermuur en dorpspomp, behorende bij de reeds beschermde hervormde kerk te Dronrijp. Grotendeels rondom het op een terprest gelegen kerkhof lopende omheining, bestaande uit een eenvoudig maar verzorgd vormgegeven giet- en smeedijzeren hekwerk dat rust op een in kruisverband gemetselde roodbakstenen keermuur van aflopende hoogte. De toegangen tot het kerkhof bestaan uit een vijf treden tellende geelbakstenen trap, een dubbel toegangshek met door vergulde vazen met agave bekroonde gecanneleerde hekpalen en twee eenvoudiger toegangshekken, waarvan een met een bekroning van vergulde denneappels. Aan de dorpszijde staat, achter een bijpassend vijfhoekig giet- en smeedijzeren hekwerk, de dorpspomp. 19e-eeuws giet- en smeedijzeren hekwerk op in aanleg oudere keermuur en dorpspomp van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens - hun eenvoudige maar verzorgde vormgeving - hun functie - het feit dat zij het monumentale karakter van de eveneens beschermde hervormde kerk nog versterken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)