Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aardig landhuis onder schilddak en met gepleisterde gevels, waarin late empire-ramen in Zutphen

Woonhuis

Ooyerhoekseweg 7
7207BA Zutphen
Gelderland


Beschrijving van Aardig landhuis onder schilddak en met gepleisterde gevels, waarin late empire-ramen

Aardig LANDHUIS (XIXc) onder schilddak en met gepleisterde gevels, waarin late Empire-ramen. Gelegen op een kleine hoogte, niet ver van de IJssel. Omgeven door hoog geboomte. Vanuit het huis mooi uitzicht op de toren van Zutphen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41373
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Aardig landhuis onder schilddak en met gepleisterde gevels, waarin late empire-ramen in Zutphen

Joodse begraafplaats

Weg naar Vierakker 3
Zutphen
Israelitische begraafplaats met uitzondering van het onbelangrijke poortgebouw.

Joodse begraafplaats met nagenoeg rechthoekige plattegrond deels omsloten door een bakstenen muur

Weg naar Vierakker 3
Zutphen
Omschrijving JOODSE BEGRAAFPLAATS met nagenoeg rechthoekige plattegrond omsloten door een bakstenen muur. De bakstenen ommuring wordt afge..

Metaheerhuis (reinigingshuis) tevens poortgebouw

Weg naar Vierakker 3
Zutphen
Omschrijving Het REINIGINGSHUISJE 'Metaheir', tevens poortgebouw, met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door e..

Nooit Gedacht

Molenstraat 68
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Molen "Nooit Gedacht". Achtkante bovenkruier met stelling; 1869, herbouwd 1905, gerestaureerd 1956.

Huis Welgelegen: hoofdgebouw

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1 Op rechthoekige grondslag deels onderkelderd HOOFDGEBOUW Huis Welgelegen onder met oud-Hollandse pannen gedekte ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)