Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tjasker Meestersveen in Ubbenga

Molen

aan de Oosterweg bij Zeijen
9400AA Ubbenga (gemeente Assen)
Drenthe

Bouwjaar: voor 1930 1982-'83 (rest.)


Beschrijving van Tjasker Meestersveen

PAALTJASKER gelegen nabij het Meestersveen, gebouwd voor 1930 en voor 1930 in de zomermaanden in gebruik voor het turfsteken in het veentje bij Amen (gemeente Rolde). De tjasker is gerestaureerd in de jaren 1982-1983 en staat sedertdien op zijn huidige plaats. Eenvoudig te demonteren en te verplaatsen houten poldermolentje bestaande uit wiekenkruis (5.50 meter vlucht), houten as (6.60 meter lang), houten vijzel (2.50 lang bij een doorsnee van 0.43 meter) en houten ton; ijzeren ketting voor het draaien op de wind. De vijzelton wordt rechtstreeks door windkracht aangedreven; wiekenkruis en as zijn zodanig op een door schoren gesteunde houten paal (molenpaal) gemonteerd, dat de tjasker vrij op de wind door de maalkom of buitenste ringsloot kan bewegen. Paaltjasker van algemeen belang -voor de geschiedenis van de industriele archeologie in Nederland, in het bijzonder van die der (demontabele en verplaatsbare) houten tjaskers; -vanwege zijn betekenis voor de ontwikkeling van de Nederlandse bemalingstechniek; -vanwege zijn rol in de 20e-eeuwse verveenderij in Noord-Nederland; -vanwege zijn tegenwoordige landschappelijke betekenis voor het Meestersveen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 413729
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tjasker Meestersveen
De Tjasker Meestersveen in 2008
De Tjasker Meestersveen in 2008
Basisgegevens
Plaats Zeijen, Drenthe
Bouwjaar 1940 of eerder
Type paaltjasker
Vlucht 5,50 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemaling ten behoeve van turfsteken
Restauraties  1983
Huidig gebruik  niet-maalvaardig
Monumentnummer  413729
Externe link(s) en afbeeldingen
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Tjasker Meestersveen, 29 maart 2009
De Tjasker Meestersveen, 29 maart 2009
De Tjasker Meestersveen, 29 maart 2009
De Tjasker Meestersveen, 29 maart 2009
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Tjasker Meestersveen is een paaltjasker ten oosten van het dorp Zeijen, dat in de Nederlandse provincie Drenthe ligt.

Beschrijving

In Drenthe werden tjaskers vroeger benut voor het bemalen van vennetjes ten behoeve van de turfstekerij. De tjasker bij het Meestersveen stond voor 1940 nabij het Drentse dorp Amen. Het molentje werd in de jaren tachtig in een boerenschuur in Rolde aangetroffen en vervolgens gerestaureerd. In 1983 werd hij op zijn huidige locatie geplaatst. De eigendom van de tjasker werd in 2006 door de Molenstichting Drenthe overgedragen aan de Werkgroep Zeijerwiek. Het onderhoud wordt verzorgd door enkele bewoners van Zeijen. 's Winters wordt het molentje opgeslagen, zoals dat vroeger ook gebeurde. Het nut hiervan is dat water in de tonvijzel niet kan opvriezen en dus niet uiteen kan zetten, waardoor de ton uit elkaar zou kunnen worden geduwd.

De tjasker bij het Meestersveen is een van de weinige die op de Rijksmonumentenlijst staan.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Tjasker Meestersveen in Ubbenga

Leeghof

Zuiderstraat 7
Zeijen (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI genaamd Leeghof, met oudste datum 1774, gebouwd volgens het hallehuis-ty..

Cremer Hoeve

Minister Cremerstraat 5
Zeijen (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ genaamd Cremer Hoeve, gebouwd in 1915-1916 in sobere Interbellum-architectuur in opdracht van ..

Terrein met hunebed D5

bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg Noordsche Veld bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg
Zeyen (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin het hunebed D5. Datering: Neolithicum.

Hervormde pastorie

Brink 2
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door..

Hervormde kerk (Sint-Bonifatiuskerk)

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Ned. Hervormde kerk. Romaanse schip van tufsteen en laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13e eeuwse zandstenen doopvont in bruikleen va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)