Tjasker Meestersveen in Ubbenga

aan de Oosterweg bij Zeijen
9400AA Ubbenga (gemeente Assen)

Bouwjaar: voor 1930 1982-'83 (rest.)

Beschrijving van Tjasker Meestersveen

PAALTJASKER gelegen nabij het Meestersveen, gebouwd voor 1930 en voor 1930 in de zomermaanden in gebruik voor het turfsteken in het veentje bij Amen (gemeente Rolde). De tjasker is gerestaureerd in de jaren 1982-1983 en staat sedertdien op zijn huidige plaats. Eenvoudig te demonteren en te verplaatsen houten poldermolentje bestaande uit wiekenkruis (5.50 meter vlucht), houten as (6.60 meter lang), houten vijzel (2.50 lang bij een doorsnee van 0.43 meter) en houten ton; ijzeren ketting voor het draaien op de wind. De vijzelton wordt rechtstreeks door windkracht aangedreven; wiekenkruis en as zijn zodanig op een door schoren gesteunde houten paal (molenpaal) gemonteerd, dat de tjasker vrij op de wind door de maalkom of buitenste ringsloot kan bewegen. Paaltjasker van algemeen belang -voor de geschiedenis van de industriele archeologie in Nederland, in het bijzonder van die der (demontabele en verplaatsbare) houten tjaskers; -vanwege zijn betekenis voor de ontwikkeling van de Nederlandse bemalingstechniek; -vanwege zijn rol in de 20e-eeuwse verveenderij in Noord-Nederland; -vanwege zijn tegenwoordige landschappelijke betekenis voor het Meestersveen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)