Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwstadskerk in Zutphen

Kerkelijk Gebouw

Nieuwstadskerksteeg 2
7201NH Zutphen
Gelderland


Beschrijving van Nieuwstadskerk

NIEUWSTADSKERK, thans R.K. van St. Johannes de Doper. Driebeukige, kleine hallenkerk, overwelfd met stenen kruisgewelven op zeer zware pijlers en voorzien van een kort, driezijdig gesloten koor. Hoge, westelijke toren met slanke, ingesnoerde naaldspits en topkoepeltje. Middenbeuk, rechte gedeelte van het koor en onderste drie geledingen van de toren XIVa: verhoging toren XVb; absis 1459; zijbeuken in gedeelten XV B- XVI A. Inventaris: vier verminkte koperen kronen (XVII) en een grote (XVIII). Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1443, diam. 71 cm., een van W. Wegewaert, 1565, diam. 146,6 cm. (Gelast) en een van G. Moer, 1465, diam. 98,3 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1922, nr. 760, later voorzien van electrische opwinding. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1818 gemaakt door J.W. Timpe met gebruikmaking van ouder pijpwerk. Eenklaviers Kabinetorgel, maker onbekend, laat 18e eeuws. De huidige, moderne, orgelkas heeft geen monumentale waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41371
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwstadskerk
Zutphen 6.jpg
Plaats Zutphen
Gebouwd in 13e eeuw
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  41371
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Klokkentoren 77 meter, 3 klokken
Interieur
Orgel J.W. Timpe (1818; renovatie 1997-2004 door Gebr. Reil)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwstadskerk, officieel Sint-Johannes de Doperkerk, is een rooms-katholiek kerkgebouw in Zutphen.

De kerk werd in de 13e eeuw gesticht als parochiekerk in de Zutphense stadsuitbreiding Nieuwstad. Hij wordt in 1272 voor het eerst vermeld als Heilige Mariakerk. Het is een driebeukige hallenkerk. Het huidige middenschip is in de 14e eeuw gebouwd. Het bestaat uit drie traveeën. Het smallere priesterkoor uit 1459 bestaat uit twee traveeën. De beide zijbeuken werden in de 14e en 15e eeuw gebouwd. Het uit 1818 daterende Timpe-orgel is tussen 1997-2004 gerenoveerd door de Orgelmakerij Gebr. Reil. De klokkentoren had oorspronkelijk drie geledingen, maar werd in 1439 verhoogd tot vijf geledingen. De toren is tegenwoordig 77 meter hoog en heeft een ingesnoerde naaldspits. In de toren hangen drie luidklokken uit 1443, 1465 en 1564.

In 1572 werd de kerk geplunderd door de soldaten van het Staatse leger onder leiding van Willem van den Bergh. Tijdens de reformatie ging de kerk over in protestantse handen. Tijdens de Franse overheersing gaf koning Lodewijk Napoleon Bonaparte de kerk weer aan de katholieke gemeenschap, die hem in 1816 wijdde aan Johannes de Doper.

Het kerkgebouw is een rijksmonument. Het wordt tot op heden gebruikt door de parochie H.H. Twaalf Apostelen.


Monumenten in de buurt van Nieuwstadskerk in Zutphen

Eenvoudig pakhuisje met puntgevel, voorzien van vlechtingen

Nieuwstadskerksteeg 5a
Zutphen
Eenvoudig PAKHUISJE met puntgevel, voorzien van vlechtingen, vermoedelijk XVIII.

Sint-Annaschool

Tengnagelshoek 3
Zutphen
Inleiding Vrijstaand SCHOOLGEBOUW St. Anna-school' gebouwd in 1909 naar ontwerp van A. TH. VAN ELMPT in overgangsarchitectuur in opdracht ..

Pand met zadeldak tussen puntgevels

Nieuwstad 48
Zutphen
PAND (XVI ?) met zadeldak tussen puntgevels. Dakkapel met fronton en hijsbalk. Lijstgevel met schuiframen. De twee hoge zadeldaken van de pa..

Pand met zadeldak tussen puntgevels

Nieuwstad 46
Zutphen
Pand (XVI ?) met zadeldak tussen puntgevels. Dakkapel met fronton. Gepleisterde gevel onder rechte lijst.

Hoog laat middeleeuws pand met schilddak, waarin dakkapel

Nieuwstad 45
Zutphen
Hoog laat middeleeuws PAND met omlopend schilddak, waarin dakkapel. Lijstgevel (XIX b).