Nieuwstadskerk in Zutphen

Nieuwstadskerksteeg 2
7201NH Zutphen

Beschrijving van Nieuwstadskerk

NIEUWSTADSKERK, thans R.K. van St. Johannes de Doper. Driebeukige, kleine hallenkerk, overwelfd met stenen kruisgewelven op zeer zware pijlers en voorzien van een kort, driezijdig gesloten koor. Hoge, westelijke toren met slanke, ingesnoerde naaldspits en topkoepeltje. Middenbeuk, rechte gedeelte van het koor en onderste drie geledingen van de toren XIVa: verhoging toren XVb; absis 1459; zijbeuken in gedeelten XV B- XVI A. Inventaris: vier verminkte koperen kronen (XVII) en een grote (XVIII). Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1443, diam. 71 cm., een van W. Wegewaert, 1565, diam. 146,6 cm. (Gelast) en een van G. Moer, 1465, diam. 98,3 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1922, nr. 760, later voorzien van electrische opwinding. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1818 gemaakt door J.W. Timpe met gebruikmaking van ouder pijpwerk. Eenklaviers Kabinetorgel, maker onbekend, laat 18e eeuws. De huidige, moderne, orgelkas heeft geen monumentale waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)