Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goudestein, oranjerie in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Endelhovenlaan 3
3601GR Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Goudestein, oranjerie

ORANJERIE. In rode baksteen opgetrokken 18e-eeuwse oranjerie op rechthoekige grondslag, onder met grijze pannen gedekt schilddak. Voor(zuid-)gevel: in 4 travee├źn gelede gevelpartij met per travee een dubbele 6-ruitsdeur met 2-ruits bovenlicht. Aan weerszijden wordt de gevel door een ter breedte van een halve steen uitgemetselde bakstenen pilaster begrensd. De gevel wordt afgesloten door een Kroonlijst (met simaaslijst), die aan de overige gevels omgaat en die ter hoogte van de genoemde pilasters naar voren springt. Linker zijgevel: een centraal gelegen kozijn van een dubbele deur met bovenlicht (huidige bovenlicht is dichtgetimmerd; de huidige dubbele deur is van recente datum). Op de eerste verdieping een dakkapel (venster dichtgetimmerd). De linker gevel vertoont resten van een witte pleisterlaag. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 413140
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Goudestein, oranjerie in Maarssen

Oorspronkelijk Silversteyn, vanaf 1744 koetshuis behorende bij Goudestein, huisvest onder andere het Nederlands Drogisterij Museum

Diependaalsedijk 19B
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS in rode baksteen (kruisverband) op langwerpig rechthoekige grondslag met de noordelijke helft onder een met grijze pannen gedekte ..

Goudestein, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen za..

Goudestein, historische tuin en park

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de aanleg van Goudestein is nog een belangrijk element bewaard, dat aan de tijd van het park in landscha..

Goudestein, hekwerk van de oprijlaan

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige ..

Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK AAN DE VECHT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op een dam opgemetseld met rode baksteen geplaatst smeedijzeren hek uit ca. 1755, d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)