Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek naar het erf van het bouwhuis met bakstenen keermuren in Maarssen

Tuin Park Landgoed

Diependaalsedijk 19
3601GH Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Hek naar het erf van het bouwhuis met bakstenen keermuren

HEK NAAR HET ERF VAN HET BOUWHUIS MET BAKSTENEN KEERMUREN. Ter hoogte van het erf achter het bouwhuis aan de Vecht geplaatst dubbel smeedijzeren traliehek (pijlpuntvormige bekroning) uit ca. 1800 met smeedijzeren tussenstuk, bestaande uit een sierlijk patroon in Lodewijk XVI-stijl van voluutvormige krullen. Aan de bovenzijde wordt het hek door een smeedijzeren halfrond profiel afgesloten, dat evenals het hek in twee vierkante houten pijlers is bevestigd. Ter weerszijden van deze pijlers twee vleugelstukken met houten tralies (pijlpuntvormige bekroning), die in lengte naar de zijkanten geleidelijk afnemen. Aan de buitenzijden zijn de vleugelstukken in een kleine vierkante houten pijler bevestigd. Het hek is geplaatst op een 18e-eeuwse bakstenen keermuur in de sloot aan de oostzijde van het jaagpad. Aan de overzijde van de sloot het pendant van deze keermuur. Beide keermuren torsen een plankier van recente datum, dat als brug dienst doet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 413138
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hek naar het erf van het bouwhuis met bakstenen keermuren in Maarssen

Goudestein, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen za..

Goudestein, historische tuin en park

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de aanleg van Goudestein is nog een belangrijk element bewaard, dat aan de tijd van het park in landscha..

Goudestein, hekwerk van de oprijlaan

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige ..

Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK AAN DE VECHT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op een dam opgemetseld met rode baksteen geplaatst smeedijzeren hek uit ca. 1755, d..

Bakstenen bruggetje met een rondboog dat een sloot met de Vecht verbindt, eroverheen liep het jaagpad

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
BAKSTENEN BRUG. Bakstenen rondboogbrug uit de 18e eeuw gelegen aan het jaagpad over een doorsteek van de sloot ten oosten van het jaagpad na..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)