Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde in Maarssen

Overig

Diependaalsedijk 19
3601GH Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1755 circa


Beschrijving van Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde

SMEEDIJZEREN HEK AAN DE VECHT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op een dam opgemetseld met rode baksteen geplaatst smeedijzeren hek uit ca. 1755, dat toegang naar het huis aan de Vechtzijde biedt, bestaande uit een getoogd dubbel draaihek omlijst door twee vleugelstukken en een getoogd bovenstuk met voluutvormige krullen en bladranken in Lodewijk XV-stijl en met in het bovenstuk in verguld smeedijzeren letters: GOUDESTEIN. De beide vleugelstukken aan weerszijden worden aan de zijkanten en aan de bovenzijde door smeedijzeren voluutvormige krullen en bladranken beƫindigd. Het hek en vleugelstukken zijn van tralies voorzien. De vleugelstukken zijn geplaatst op een hardstenen sokkel, die op een aan weerszijden van de dam gemetselde bakstenen fundament rust. Aan de zijkanten zwenkt dit fundament, dat met het metselwerk van de dam een geheel uitmaakt, naar onderen uit. De keermuren van de 18e-eeuwse dam hebben een half-cirkelvormig verloop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 413137
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde in Maarssen

Goudestein, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen za..

Goudestein, historische tuin en park

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de aanleg van Goudestein is nog een belangrijk element bewaard, dat aan de tijd van het park in landscha..

Goudestein, hekwerk van de oprijlaan

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige ..

Hek naar het erf van het bouwhuis met bakstenen keermuren

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HEK NAAR HET ERF VAN HET BOUWHUIS MET BAKSTENEN KEERMUREN. Ter hoogte van het erf achter het bouwhuis aan de Vecht geplaatst dubbel smeedijz..

Bakstenen bruggetje met een rondboog dat een sloot met de Vecht verbindt, eroverheen liep het jaagpad

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
BAKSTENEN BRUG. Bakstenen rondboogbrug uit de 18e eeuw gelegen aan het jaagpad over een doorsteek van de sloot ten oosten van het jaagpad na..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)