Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goudestein, hekwerk van de oprijlaan in Maarssen

Overig

Diependaalsedijk 19
3601GH Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1755 circa


Beschrijving van Goudestein, hekwerk van de oprijlaan

SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige krullen in Lodewijk XV-stijl met aan de bovenzijde in vergulde sierletters: GOUDESTEIN. Aan weerszijden van het hek twee vleugelstukken, die evenals het hek van tralies zijn voorzien. In de 19e eeuw werd aan weerszijden van het hek en vleugelstukken een bakstenen pijler geplaatst, bekleed met hardstenen geprofileerde platen en bekroond door hardstenen siervazen op een samengestelde geprofileerde afdekplaat. Op de vazen de wapens van Mr Jan Huydecoper (links) en Sophia van der Muelen (rechts). De vleugelstukken en pijlers rusten op een bakstenen sokkel en bakstenen met een natuurstenen plaat afgedekt muurwerk; de sokkel, die zich ter hoogte van de pijlers bevindt, zwenkt aan drie zijden naar onderen uit. Het metselwerk van de pijlers maakt een geheel uit met het metselwerk van de 18e-eeuwse bakstenen dam, waarvan het boogsgewijze verloop van de keermuren vanaf de Diependaalsedijk naar de oprijlaan zich verjongt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 413136
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Goudestein, hekwerk van de oprijlaan in Maarssen

Goudestein, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen za..

Goudestein, historische tuin en park

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de aanleg van Goudestein is nog een belangrijk element bewaard, dat aan de tijd van het park in landscha..

Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK AAN DE VECHT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op een dam opgemetseld met rode baksteen geplaatst smeedijzeren hek uit ca. 1755, d..

Hek naar het erf van het bouwhuis met bakstenen keermuren

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HEK NAAR HET ERF VAN HET BOUWHUIS MET BAKSTENEN KEERMUREN. Ter hoogte van het erf achter het bouwhuis aan de Vecht geplaatst dubbel smeedijz..

Bakstenen bruggetje met een rondboog dat een sloot met de Vecht verbindt, eroverheen liep het jaagpad

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
BAKSTENEN BRUG. Bakstenen rondboogbrug uit de 18e eeuw gelegen aan het jaagpad over een doorsteek van de sloot ten oosten van het jaagpad na..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)