Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oorspronkelijk Silversteyn, vanaf 1744 koetshuis behorende bij Goudestein, huisvest onder andere het Nederlands Drogisterij Museum in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Diependaalsedijk 19 B
3601GH Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Oorspronkelijk Silversteyn, vanaf 1744 koetshuis behorende bij Goudestein, huisvest onder andere het Nederlands Drogisterij Museum

KOETSHUIS in rode baksteen (kruisverband) op langwerpig rechthoekige grondslag met de noordelijke helft onder een met grijze pannen gedekte schilddak en de zuidelijke helft onder een deels schilddak (west) en deels zadeldak (oost); de aan de Vechtzijde gelegen dakschilden zijn omgaand. Het omgaande gedeelte overkapt aan de noordwestzijde een topgevel. Van oorsprong is dit bijgebouw de 17e-eeuwse hofstede Silversteyn. Deze hofstede werd in 1732 door de toenmalige eigenaar van Goudestein Jan Elias Huydecoper gekocht en tot een koetshuis met enkele dienstwoningen verbouwd. Voorgevel; centraal gelegen twee brede omlijstingen, waarin oorspronkelijk de dubbele deuren naar het achter gelegen koetshuis waren geplaatst, met 6-ruits bovenlichten. Aan weerszijden hiervan een deur met een 6-ruits bovenlicht en een omlijsting van blokpilasters met kroonlijst. Aan de uiteinden van deze gevel een schuifvenster met 12-ruitsindeling. Op de eerste verdieping 7 schuifvensters met 9-ruitsindeling, waarvan 3 centraal gelegen en de overige boven genoemde deuren en schuifvensters zijn gesitueerd. Achtergevel; een onregelmatige gevelindeling met beganegronds van links naar rechts: twee 16-ruits schuifvensters, een deur met 8-ruits bovenlicht omlijst door pilasters en kroonlijst, een 16-ruitsschuifvenster, een getoogd kozijn -waarin oorspronkelijk een dubbele deur naar het koetshuis- met 6-ruits bovenlicht, een 16-ruits schuifvenster, een deur als voornoemd en een 12-ruits schuifvenster. Op de eerste verdieping van links naar rechts: 5 op regelmatige afstand van elkaar geplaatste schuifvensters met 9-ruitsindeling, twee naast elkaar gelegen 9-ruits schuifvensters en een 9-ruits schuifvenster in de topgevel aan de noordwesthoek van het bijgebouw. Op de tweede verdieping twee dakkapellen met 6-ruitsindeling. Westgevel; in 3 traveeën gelede gevelpartij met beganegronds 3 schuifvensters met 12-ruitsindeling en op de eerste verdieping links en rechts een 9-ruits schuifvenster. Oostgevel; onder het linker zadeldak beganegronds 2 schuifvensters met 8-ruitsindeling en op de eerste verdieping aan de linker zijde een 6-ruits schuifvenster. Aan een bouwnaad aan deze gevel is te zien, dat de twee gedeelten van het bouwhuis onder zadeldak koud tegen elkaar en derhalve niet tegelijkertijd zijn gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 413135
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het Nederlands Drogisterij Museum was een museum over het beroep drogist. Het was, zover bekend, het enige drogisterijmuseum ter wereld. Het museum was gevestigd in de 17e-eeuwse hofstede Silversteyn te Maarssen , dat in 1744 werd omgebouwd tot het koetshuis voor Goudestein, het oude gemeentehuis van Maarssen.

Het museum bevatte tienduizenden artikelen met als blikvanger een verzameling van 150 gapers, van oudsher het symbool van drogisterijen. De grootste is ongeveer twee meter hoog.

Tot 1995 was het museum in Maarssenbroek gevestigd waarna het verhuisde naar Silversteyn. In 2011 kwam het museum in dusdanige financiële problemen dat het werd bedreigd met sluiting. Dankzij giften kon het geopend blijven.[1] Op 27 maart 2013 sloot het museum alsnog haar deuren. De gehele collectie is overgebracht naar het museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.[2]

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Oorspronkelijk Silversteyn, vanaf 1744 koetshuis behorende bij Goudestein, huisvest onder andere het Nederlands Drogisterij Museum in Maarssen

Goudestein, oranjerie

Endelhovenlaan 3
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
ORANJERIE. In rode baksteen opgetrokken 18e-eeuwse oranjerie op rechthoekige grondslag, onder met grijze pannen gedekt schilddak. Voor(zuid..

Goudestein, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen za..

Goudestein, historische tuin en park

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In de aanleg van Goudestein is nog een belangrijk element bewaard, dat aan de tijd van het park in landscha..

Goudestein, hekwerk van de oprijlaan

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK OP BAKSTENEN DAM. Dubbel smeedijzeren hek uit ca. 1755 omgeven door een getoogde smeedijzeren omlijsting met voluutvormige ..

Goudestein, grote hekwerk aan de Vechtzijde

Diependaalsedijk 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
SMEEDIJZEREN HEK AAN DE VECHT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op een dam opgemetseld met rode baksteen geplaatst smeedijzeren hek uit ca. 1755, d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oorspronkelijk Silversteyn, vanaf 1744 koetshuis behorende bij Goudestein, huisvest onder andere het Nederlands Drogisterij Museum in Maarssen

Foto's (1)