Goudestein, hoofdgebouw in Maarssen

Diependaalsedijk 19
3601GH Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Goudestein, hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw op vierkante grondslag, overkapt met een omgaand zadeldak, dat een centraal gelegen zadeldak omgeeft, met grijze pannen gedekt. Op elk der hoeken van het omgaande zadeldak een vierkante bakstenen schoorsteen met rookkap. Aan elk der hoeken van de gevels van het hoofdgebouw bevindt zich een bakstenen blokpilaster. De gevels zijn van een kroonlijst voorzien waarboven aan de Vecht (west-)zijde en oostzijde een attiek is geplaatst, bestaande uit elkaar afwisselende vakken met paneelvormige betimmering en vakken met balustervormige spijlen. Het huis werd in de jaren '50 van de 18e eeuw gebouwd in opdracht van Sophia Maria Agatha van der Muelen, weduwe van Mr. Jan Huydecoper. Een hardstenen plakette aan de linker onderzijde van de Vechtgevel vermeldt de volgende tekst: "Willem Huydecoper Oudt 10 jaar en 8 MAANDEN. heeft de eerste steen van dit gebouw gelegd. Op den 5e October DES jaars 1754". Omstreeks 1800 werd het huis van empire-schuifvensters voorzien. Deze zijn tijdens de restauratie van het huis, die in 1960 plaats vond (waarna het huis sedert 1961 in gebruik is genomen als gemeentehuis), vervangen door kopieën van 18e-eeuwse schuifvensters. Vechtzijde: gevelpartij met middenrisaliet met aan weerszijden twee venstertraveeen. Op de bel-etage in de middenrisaliet de ingangspartij, die via een hardstenen bordes van 10 treden, waarvan de zijkanten naar voren boogsgewijs uitzwenken, wordt bereikt. Het bordes is aan weerszijden door een smeedijzeren balustrade met balustervormige spijlen in Lodewijk XVI-stijl afgesloten. De ingangspartij bestaat uit een dubbele vierruits-deur met geboste panelen (deur aangebracht tijdens restauratie in 1960) met halfrond bovenlicht met twee diagonale roeden, omlijst door pilasters met Ionische kapitelen - geplaatst tegen een strook met blokmotief - en een kroonlijst. Centraal in het bovenlicht een half uitgebouwde lantaarn. Ter accentuering van de middenpartij is het venster op de eerste verdieping omlijst door een rijk gesneden koof in Lodewijk XV-stijl, twee naar onderen uitzwenkende zijstukken en een paneelvormige betimmering, die een verbinding vormt met het lijstwerk van de ingangspartij en de omlijsting van het venster op de eerste verdieping. Op deze betimmering een in de 19e eeuw aangebracht alliantiewapen van Jhr Mr J. Huydecoper (1821-1890) en Jkvr J.L.R.A. Ram. Ter weerszijden van het bordes op souterrain-niveau twee dubbele vensters met luiken (thans) met 16-ruitsindeling. Ter weerszijden van de ingangspartij twee schuifvensters (thans) met 45-ruitsindeling. Op de eerste verdieping 5 schuifvensters (thans) met 35-ruitsindeling. In de kroonlijst 5 mezzanino-vensters met verticale 5-ruitsindeling. Oostzijde: in 5 venstertraveeen gelede gevel met centraal op souterrain-niveau de ingangspartij bestaande uit een paneeldeur met 4-ruits venster omlijst door blokpilasters en kroonlijst, toegang biedend tot het onderhuis. Rechts hiervan twee dubbele vensters met luiken (thans) met 16-ruitsindeling en links een paneeldeur met 9-ruits bovenlicht (links) en een dubbel venster met luiken (thans) met 16-ruitsindeling (rechts). Bel-etage: 5 schuifvensters (thans) met 45-ruitsindeling. Eerste verdieping: 5 schuifvensters (thans) met 35-ruitsindeling. Tweede verdieping in de kroonlijst 5 mezzanino-vensters met 5-ruitsindeling.Zuidgevel: in 3 venstertraveeen gelede gevelpartij met op souterrain-niveau 3 dubbele vensters met luiken (thans) met 16-ruitsindeling. Het linker venster op onderhuis-niveau is tijdens de restauratie in 1960 in plaats van een blind venster aangebracht. Bel-etage: twee schuifvensters (thans) met 40-ruitsindeling en links een blind venster. Eerste verdieping: 3 schuifvensters (thans) met 24-ruitsindeling. Tweede verdieping: 3 mezzanino-vensters met verticale 5-ruitsindeling. Zolderverdieping: een half ronde dakkapel (thans) met een dubbel venster met 16-ruitsindeling, met twee kwartcirkelvormige bovenlichten en aan weerszijden een naar onderen uitzwenkende wang. Noordgevel: een centraal gelegen venstertravee met op souterrain-niveau een dubbel venster met luiken (thans) met 16-ruitsindeling, op de bel-etage een schuifvenster (thans) met 20-ruitsindeling en op de eerste verdieping een schuifvenster (thans) met een 30-ruits schuifvenster. Rechts hiervan een venster met identieke ruitsindeling. Op de tweede verdieping 3 mezzanino-vensters met 5-ruitsindeling. Op de zolder een dakkapel als aan de zuidzijde van het huis. Inwendig: op de bel-etage op de as een gang met gestucte wanden en plafond in Lodewijk XV-stijl en waarvan de vloer bedekt is met wit marmeren platen. Aan de rechterzijde hiervan twee kamers met paneel-lambrizeringen en omlijstingen van voormalige behangsels uit de 18e eeuw en met stuc-plafonds, schouw en schoorsteenmantels in Lodewijk XV-stijl. De vensters van de kamer aan de Vechtzijde is van raamluiken met panelen voorzien. Centraal aan de linkerzijde van de gang het trappehuis met leuningen van taxus. Qua detaillering van de diensttrap in de ZO-hoek van het huis een afgeleide van de hoofdtrap. De vloer in de centrale hal van het onderhuis is belegd met meerdere soorten natuursteenzerken uit de bouwtijd van het huis; in deze hal twee eikehouten 17e-eeuwse paneeldeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)