Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Statig patriciershuis onder dwars schilddak in Zutphen

Woonhuis

Groenmarkt 19
7201HW Zutphen
Gelderland


Beschrijving van Statig patriciershuis onder dwars schilddak

Statig patriciershuis (XIXb) onder dwars schilddak. Bakstenen lijstgevel met gepleisterde risaliet en zijpilasters. In de risaliet getoogde deur tussen pilasters met hoofdgestel. Hardstenen sokkelverdieping en trap met bordes. In de bovenverdieping raamhekken. De bovenste twee verdiepingen hebben schuif- en draairamen uit de bouwtijd. Oorspronkelijke deuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41273
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Statig patriciershuis onder dwars schilddak in Zutphen

Lijstgevel

Groenmarkt 13
Zutphen
Lijstgevel (Midden XIX). Pand met schilddak, waarin dakkapel met vleugelstukken en hijsbalk.

Gesausde lijstgevel met boven de parterre geprofileerde waterlijst

Groenmarkt 23
Zutphen
Gesausde lijstgevel (XIXc) met boven de parterre geprofileerde waterlijst. De vensters van de verdieping hebben geprofileerde ontlastingsbog..

Pand met gevel met geblokte muurdammen, nog in het bezit van de oude top, bekroond door segmentvormig fronton met schildhoudende leeuw

Groenmarkt 9
Zutphen
PAND met gevel (XVIIa) met geblokte muurdammen, nog in het bezit van de oude top, bekroond door segmentvormig fronton met schildhoudende lee..

Gepleisterde tuitgevel van pakhuis

Heukestraat 51
Zutphen
Gepleisterde tuitgevel van pakhuis (XVII ?). Hijsbalk met overstek. Oude luiken.

Pand met gevel met rijk gesneden lijst en in de bovenverdieping nog de oorspronkelijke schuiframen

Groenmarkt 25
Zutphen
Pand met gevel (XIXb) met rijk gesneden lijst en in de bovenverdieping nog de oorspronkelijke schuiframen. Pui en eerste verdieping bedorven..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)