Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'Huize van de kasteele', belangrijk patriciershuis in Zutphen

Woonhuis

's Gravenhof 6
7201DN Zutphen
Gelderland


Beschrijving van 'Huize van de kasteele', belangrijk patriciershuis

"Huize van de Kasteele", belangrijk PATRICIERSHUIS, in oorsprong laatmiddeleeuws, in 1568 tot weeshuis ingericht, in 1733 aan de linkerzijde vergroot en verbouwd door Ludolf van Heeckeren. Sinds 1930 bejaardentehuis. Door een diepe tuin van het plein gescheiden rechthoekig pand met hoog schilddak, waarop hoekschoorstenen. Het muurwerk bestaat, behoudens het in 1733 aangebouwde linkerdeel, uit moppen. Rijke ingangspartij van zandsteen in Lod. XIV-stijl, eenvoudige, gesneden deuren, bordes met smeedijzeren hekken, gesneden bovenlicht. Boven de vensters van de verdieping lage frontons. Kroonlijst met spiegels en Lod. XIV-CONSOLES. Drie dakkapellen. Inwendig kelders, waarvan de zuidelijke met graatgewelven, kamer met gesneden deuren met dessus-de-portes (Lod. XVI), schouw met schilderstuk en geschilderd behang (XVIIId), balustertrap (XVIII B). De tuin wordt van het 's-Gravenhof gescheiden door een mooi smeedijzeren hek met zandstenen hekpijlers, bekroond door siervazen, Lod. XIV. Rechts van dit hek een ongeveer vierkant tuinhuis (XIXa) onder dwars schilddak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41196
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'Huize van de kasteele', belangrijk patriciershuis in Zutphen

Pand dat deel uitmaakt van complex van drie panden, die drie zijden van een kleine binnenplaats omsluiten

Kuiperstraat 11
Zutphen
PAND dat deel uitmaakt van complex van drie panden, die drie zijden van een kleine binnenplaats omsluiten. Hek met palen (XIXa ?) tussen de ..

Pand met gecementeerde gevel

Kuiperstraat 17
Zutphen
PAND met gecementeerde gevel, waarvan de top voluutvormige vleugelstukken en oeil-de-boeuf heeft (XVIIb), verwant aan de ornamentatie van Pe..

woonhuis

Kuiperstraat 21
Zutphen
HOEKPAND Waterstraat onder schilddak, waarin dakkapel met fronton en hijsbalk. Gepleisterde lijstgevels (XIXa) met Empire-ramen.

Pand dat deel uitmaakt van complex van drie panden, die drie zijden van een kleine binnenplaats omsluiten

Kuiperstraat 9
Zutphen
Pand dat deel uitmaakt van complex van drie panden, die drie zijden van een kleine binnenplaats omsluiten. Schilddak en lijstgevel (XVIIc). ..

Pand, dat deel uitmaakt van complex van drie panden, die drie zijden van een binnenplaats omsluiten

Kuiperstraat 13
Zutphen
Pand, dat deel uitmaakt van complex van drie panden, die drie zijden van een binnenplaats omsluiten. Hoog schilddak. Bakstenen lijstgevel (X..

Kaart & Routeplanner


Foto's (30)

Alle 30 foto's weergeven