Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Zutphen in Zutphen

Gebouw

's Gravenhof 1
7201DN Zutphen
Gelderland


Beschrijving van Stadhuis van Zutphen

STADHUIS. Gebouw uit verscheidene perioden op de hoek van het 's-Gravenhof en de Lange Hofstraat. Het oorspronkelijke middeleeuwse bouwwerk bestaat uit drie evenwijdige gedeelten waarvan het zuidelijke uit XVa dateert en het middelste en het noordelijke, de v.m. Vleeshal, uit midden XV. Deze Vleeshal thans Burgerzaal, een haar mooie, ziende bekapping en moerbalken op korbelen heeft een bakstenen voorgevel met getraceerde nissen en een bekroning van trappen met overhoekse pinakels, geheel vernieuwd in 1896. Aan de achterzijde een puntgevel met in de top blinde bakstenen kruisvensters. De middelste en de zuidelijke vleugel, oorspronkelijk eveneens van trapgevels voorzien, werden in 1729 uitwendig gemoderniseerd door bepleistering en het aanbrengen van een kroonlijst met consoles. In 1716 bouwde men tegen de zuidelijke vleugel aan de kerkzijde de gedeputeerdenkamer, bestaande uit een middengedeelte met vooruitspringende zijvleugels, tussen welke een lagere, zandstenen portiek met rijk beeldhouwwerk. Deze portiek werd vernieuwd in 1902; het gehele complex onderging een restauratie en inwendige verbouwing in 1953-'56. Inwendig: In de raadszaal stucplafond door Jan van Craeckenborch (1639); in de vestibule (vroeger trouwkamer) dergelijk plafond. Wenteltrap (XVIIIa) met gesneden leuning; in de raadszaal gesneden deur (XVIId) in de secretariskamer betimmering Lod. XV en in de kamer aan de westzijde van de vestibule plafond Lod. XV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41194
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadhuis van Zutphen in Zutphen

Pand empire-ramen, links deurpartij met pilasters, bovenlicht en hoofdgestel met tri

Lange Hofstraat 1
Zutphen
Pand (XVII) ter breedte van zes vensterassen onder zadeldak. Lijstgevel met muurankers, geprofileerde vensterdorpels (XVIII), Empire-ramen, ..

Pand met monumentale gevel in renaissancetrant met grote trappen, versierd met vleugelstukken en obelisken en een bekronend fronton, waaronder het jaa ..

Lange Hofstraat 3
Zutphen
Pand met monumentale gevel in renaissancetrant met grote trappen, versierd met vleugelstukken en obelisken en een bekronend fronton, waarond..

woonhuis

Lange Hofstraat 6
Zutphen
Hoekpand Raadhuissteeg onder hoog schilddak (XVI). Haakse plattegrond aan de achterzijde puntgevel (XVI ?) Lijstgevel (XIXa) met in de verdi..

Pand onder schilddak met topschoorsteen

Lange Hofstraat 7
Zutphen
Pand onder schilddak met topschoorsteen. Lijstgevel met hoeklisenen en consoles Lod. XIV. Empire-ramen en gesneden deur.

Pand onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Lange Hofstraat 8
Zutphen
Pand onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel (ca.1800). Schuiframen (XIXa) in de verdieping. Deurpartij met verdiepte pilasters, bove..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadhuis van Zutphen in Zutphen